Medijska koalicija: Država da reši probleme Kanala 9, kolege da uplate novac

Vesti 16. apr 201914:39 > 14:44
Shutterstock

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja pozvala je nadležne državne organe da hitno reše probleme TV Kanala 9 iz Novog Sada kako bi vlasnica te televizije Maja Pavlović prekinula štrajk glađu, a kolege da se solidarišu i na račun te televizije uplate novac kako bi on bio odblokiran.

U saopštenju Koalicije navodi se da su problemi Kanala 9 pruzrokovani „nečinjenjem nadležnih državnih i pravosudnih organa“.

„Upozoravamo da je primer TV Kanal 9 ilustrativan za sve lokalne medije u Srbiji, jer je očigledno da se protiv svih onih profesionalnih medija koji izveštavaju u javnom interesu preduzimaju najrazličitije mere kako bi bili ugušeni“, ocenjuje se u saopštenju.

Navodi se da su prestavnici Koalicije medijskih i novinarskih udruženja posetili Maju Pavlović koja štrajkuje glađu u prostorijama TV Kanal 9 drugi put za proteklih 11 meseci i da im je rekla da je njena borba pravna i da država ne želi da poštuje zakone koje je sama donela.

„Da li je normalno da posle pet godina ne možemo da dobijemo presudu u Upravnom sudu, da li je normalno da moja inicijativa o ustavnosti i ustavnoj žalbi povodom taksi SOKOJ-a i OFPS-a stoji tri godine na Ustavnom sudu i da ja ne mogu da dobijem odgovor? Ja samo tražim da država počne da se ponaša u skladu sa zakonima koje je donela“, kazala je Pavlović.

Ona je dodala da se trudila da probleme televizije koju vodi ne povezuje sa politikom, ali da sada misli da su oni „obračun sa onima koji se usuđuju da pitaju“ i pozvala premijerku Srbije Anu Brnabić da podrži njen štrajk.

Kao preduslov da prekine štrajk glađu, Pavlović je zatražila da TV Kanal 9 dobije presude koje čeka toliko dugo.

Pavlović je pozvala sve kolege koji smatraju da dele probleme koje ona ima da joj se pridruže u štrajku glađu.

„Mislim da ne treba ćutati“, poručila je Pavlović.

Koalicija je pozvala novinare da istraže sumnje da televizije bliske vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci ne moraju da plaćaju naknade ni OFPS-u ni SOKOJ-u, jer ih te organizacije ne tuže, te da ne plaćaju ni zakupe za poslovne prostore koje koriste, a koji su u vlasništvu države.

„Koalicija poziva na solidarnost sa kolegama sa TV Kanal 9, kao i da uplatom sredstava pomognu da račun TV Kanal 9 bude odblokiran“, piše u saopštenju.

Na sajtu NDNV nalaze se brojevi računa na koje može da se izvrši uplata.