Akcija "Rekonstrukcija zločina" – krik protiv zaborava zločina srpskih formacija

Vesti 17. apr 201917:37 > 17:38
FoNet/Aleksandar Barda

Javnom akcijom "Rekonstrukcija zločina" u Knez Mihailovoj ulici Žene u crnom, Fond za himanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava obeležili su 20 godina od zločina nad albanskim stanovništvom na Kosovu.

Staša Zajović iz Žena u crnom rekla je novinarima da akcija predstavlja „krik protiv ćutanja i zaborava zločina od strane srpskih oružanih formacija“ i poziv građanima na saosećanje i solidarnost.

FoNet/Aleksandar Barda

Ona je pozvala institucije da prestanu sa manupilacijom i falskifikovanjem podataka o žrtvama, da naprave popis žrtava, kao i da se procesuiraju svi odgovorni za zločine.

„Ministarstvo odbrane pretvorilo se u ministartsvo odbrane ratnih zločinaca i njihovu promociju“, rekla je Zajović.

FoNet/Aleksandar Barda

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava Marko Milosavljević kazao je da današnje reakcije ljudi koji su prolazili tokom akcije govore koliko je neophodno da više govorimo o žrtvama, a manje o osuđenim ratnim zločincima koje danas vidimo na svakom koraku.

„Ukoliko želimo da izgradimo društvo koje neguje mir moramo da se sećamo žrtava na Kosovu, pogotovu što ni nakon 20 godina od rata nema zvaničan popis civilnih žrtava“, rekao je Milosavljević.

FoNet/Aleksandar Barda