Brnabić kaže da je ispunjenje zahteva veterana u roku koji su dali – realno

Vesti 18. apr 201918:53 > 19:02
N1

I predstavnici ratnih veterana i vojnih invalida odložili su protest koji su zakazali ispred Predsedništva Srbije, posle susreta sa premijerkom Brnabić. Ona je iznenadnim gostima u Vladi obećala brzo pronalaženje rešenja, međutim, datum nije preciziran. Ono što je sigurno, kako kažu veterani, ukoliko se dobra vera ne ispoštuje, vratiće se na ulicu.

Nevidljivi – tako sebe jednom rečju opisuju borci u ratnim sukobima devedesetih. Poručuju, borili su se za državu, a ona ih diskriminiše.

„Žive u podrumima, bez stanova, a služili, davali, nemaju uopšte krov nad glavom“, „Mi smo jedna obična beda postali za ovu državu. Ko nas je vodio? Vodio nas je čovek koji nije bio na odsluženju vojnog roka, koji je bio nesposoban sad je postao sposoban da ide 15 dana da se igra žmurke“, „Znači, planiram da izvršim samozapaljivanje ispred Skupštine, ispred Vlade Srbije, iz jednog prostog razloga, što znači živim na ivici egzistencije“, kažu veterani.

POVEZANE VESTI

Ratni veterani, vojni invalidi i prorodice palih boraca ponovo su se okupili, da od države traže pomoć u rešavanju problema. Kažu, očekuju da će ovog puta nadležni napokon reagovati, jer su se promenile okolnosti.

„Znači, političke okolnosti, društvene okolnosti, okolnosti da jedan ćovek u ovoj državi ima fiktivnu i suštinsku moć da nam reši problem. Mi smo ranije morali da štrajkujemo na mnogo adresa da bismo došli do ovog rešenja, a sada imamo jednog čoveka, jednu adresu gde jednom njegovom izjavom mogu naši problemi da budu rešeni“, kaže predsednik udruženja RVI Srbije Željko Veselinović.

Da bi skrenuli pažnju na sebe, pojedini vetrani su planirali da se presele ispred Predsedništva Srbije dok im se zahtevi ne ispune. Međutim, nedugo pošto je protest počeo, Andrićev venac su obrisali sa svoje rute i uputili se ka Vladi, gde ih je dočekala premijerka. Sastanak je, po svemu sudeći, urodio plodom.

„Dogovorili smo se da će se zakon jako brzo usvojiti u narednom periodu, da ćemo rešiti pitanje lečenja ratnih veterana, da ćemo rešiti pitanje ratnih dnevnica. Ja sam jako zadovoljan tim razgovorima i ja sam uveren da će se to rešiti u jako brzom periodu i mi smo radi toga odložili naš današnji protest planiran ispred Predsedništva Srbije“, kaže predsednik srpskih ratnih veterana Mile Milošević.

Kako kaže premijerka, predsednik Vlade ne može da se bavi svim pitanjima, ali je najavila posebnu posvećenost ovom.

„Ovi ljudi su zadužili našu državu, zadužili su i nas i buduće generacije i zajedno sa njima ću se baviti ovim. Dakle, došlo je do neefikasnosti i ići ćemo dalje zajedno“, rekla je premijerka.

A da li je realno da se zahtevi veterana, koji se odnose na dugogodišnje probleme, ispune u izuzetno kratkom roku koji je pred nju stavljen, to jest ubrzo nakon uskršnjih praznika, Brnabić odgovara – da.

„Vlada je pokazala da kada je važno i kada se zajedno bavimo time, može da bude izuzetno, izuzetno efikasna, to će se desiti u ovom slučaju, ali je i nakon toga i tokom javne rasprave i nakon toga, važno da imamo konstantni dijalog. I to je ja mislim ključ uspeha, ja ću biti tu, videćemo, na meni je sada“, kaže ona.

Pored glavnog zahteva koji se odnosi na zakonsku regulativu, veterani od države očekuju da što pre ponudi vansudsko poravnanje i isplatu naknada za njihovu diskriminaciju. Tako će se kažu, završiti sudska farsa, u kojoj advokati na njihovim slučajevima zarađuju, dok oni plaćaju sudske takse.