Perović: Dubina moralnog pada je tolika da ne može brzo doći do promena

Vesti 19. apr 201910:38 > 10:43
Medija centar Beograd

Istoričarka Latinka Perović izjavila je da je dubina moralnog i intelektualnog pada Srbije tolika da u društvu ne može brzo doći do promena, već je potreban naporan rad, koji je uporedila sa "dubokim oranjem".

Perović je, na tribini „O Mirku Đorđeviću i njegovom optimizmu“ u Novom Sadu, rekla da Srbiji nedostaju ljudi poput pokojnog sociologa religije, publiciste i profesora Mirka Đorđevića (1938-2014).

„Samorefleksija, veliko znanje, preispitivanje, dug, težak i strpljiv rad – to je ono što nam je trebalo za suštinske promene. Ne pristajući na zaborav na Mirka Đorđevića, mi ne pristajemo na smrt ni naših ideala“, kazala je Perović.

Politikolog Pavel Domonji rekao je da je Đorđević govorio da je Srpskoj pravoslavnoj crkvi više stalo do politike nego do spasenja, do finansija nego do jevanđelja, da je prepreka modernizmu u društvu.

Novinar i pisac Teofil Pančić rekao je da je Đorđević bio jedan od onih ređih i malobrojnijih, koji je uvek bio u opoziciji nacionalizmu.

„Bio je iskreni hrišćanski vernik, ali nije imao ni ‘n’ od nacionalizma u sebi. A ovde gde mi živimo, u ovom blatu, i hrišćanstvo i druge vere su vrlo tribalne i vezane su za zemlju i krv“, naveo je Pančić.

Predsednik Foruma građana Tuzle Vehid Šehić rekao je da Mirko Đorđević ne pripada samo Srbiji, već i Bosni i Hercegovini, gde je bio veoma rado viđen gost.

Novinar Dinko Gruhonjić rekao je da je Đorđević bio vernik, ali se istovremeno bespoštedno obračunavao sa „samoproklamovanom božjom administracijom na zemlji, naročito sa njenim najđavolskijim izdancima“.

„Đorđević je umro na Veliki petak, na isti onaj dan kad i Isus. Isus, o kojem je čika Mirko pisao sa puno topline, jer je u njemu prepoznavao čoveka koji voli ljude, utopistu, komunistu i ljubavnika, čoveka od krvi i mesa, koji se radovao životu. Čika Mirko Đorđević je – dakle – bio pravi, iskreni i topli vernik, koji je umeo da razgrne skramu mitova i praznoverja i da se nikada ne plaši da to glasno izgovori i napiše“, kazao je Gruhonjić.

Tribinu „O Mirku Đorđeviću i njegovom optimizmu“ organizovali su Pokret Novi optimizam i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.