Potpredsednik Srpske liste: Na izborima se ne osvaja vlast, već se štiti narod

Vesti 20. apr 201910:05 > 10:12
N1

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da se na izborima za gradonačelnike opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji ne osvaja vlast, već se štiti srpski narod.

Do izbora je ostalo manje od mesec dana. Predloženi su kandidati za gradonačelnike, tako da će se u ime Srpske liste za glasove boriti Goran Rakić u Kosovskoj Motrovici, Srđan Vulović u Zubinom potoku, Vučina Janković u Zvečanu i Zoran Todić u Leposaviću.

„Kada se govori o političkoj aktivnosti ozbiljnih ljudi mi ne govorimo o kampanji već o postignutim rezultatima. Na ovim izborima se ne osvaja vlast već se štiti srpski narod“, rekao je Simić.

POVEZANE VESTI:

Kandidat za gradonačelnika Leposavića Zoran Todić ukazao je da Srpska lista širom Kosova radi za dobrobit srpskog naroda.

„Nema mesta da se naši građani uspavaju, već treba što masovnije da izađu i glasaju i da pokažu koliko im je stalo do države Srbije“, naglašava Todić.

Građani moraju pokazati da Priština ne može upravljati sredinama u kojima žive Srbi.

„Jedinstvo kod Srba u Prištini izaziva nervozu, nemaju odgovor na to srpsko jedinstvo jer su navikli da smo mi rascepkani. Niko ne može da bira ko će da predstavlja Srbe na KiM“, kaže Simić.

Todić kaže i, da nema podrške zvaničnog Beograda, pitanje je da li bi Srbi opstali na KiM.

„Sadašnja vlast je učinila više za poslednjih pet godina nego sve vlade od 2000. godine. Vlada je opredelila značajna sredstva kako bi srpski narod opstao na ovim prostorima“, kaže Todić.

Predsednik Vučić će se narednih dana sastati najpre sa predsednicima Kine i Rusije, a potom i sa evropskim liderima u Berlinu. Posle tih sastanaka, kako je rekao, saopštiće i predloge Srbima sa Kosova i Metohije.

Igor Simić ne očekuje gotovo ništa od berlinskog kongresa.

„Ako do sada niko nije mogao da natera Prištinu da povuče nezakonite mere, odnosmo takse ne očekujem ništa osim novih pritisaka da Beograd ponovo popusti ali to prelazi prag ne samo tolerancije već i dostojanstva“, smatra potpredsednik Srpske liste.

Simić kaže da im znači podrška Rusije i Kine jer oni ne štite interese Srba na KiM već pre svega međunarodno pravo.

Kada je reč o prištinskim liderima Srbi sa KiM sumnjaju da su oni spremni za bilo kakav kompromis.

„Kada imate četiri političke partije koje imaju 10-20 procenata podrške onda se ne zna ni ko pije ni ko plaća i nemate pouzdanog sagovornika. Kada imate tako neodgovorne pojedince koji nisu spremni da povuku taksu, a kamoli da poštuju bilo kakav sporazum“, rekao je za RTS potpredesdnik Srpske liste Igor Simić.