UNS osudio tekst Đorđa Martića u kom Ljilju Smajlović optužuje za bombardovanje

Vesti 20. apr 201919:58 > 20:05
N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Komisija za istraživanje ubistava novinara protestuju zbog skandaloznog uređivačkog postupka lista Politika koji u tekstu Đorđa Martića, bivšeg glavnog urednika Ekspres Politike, ponovo targetira Ljiljanu Smajlović kao odgovornu za NATO bombardovanje Srbije.

Kako je navedeno u današnjem saopštenju, Đorđe Martić je javnosti poznat i kao naručilac teksta „Ćuruvija dočekao bombe“, koji je prethodio Ćuruvijinom ubistvu i u kom je Slavko Ćuruvija optužen za odgovornost za NATO bombardovanje, za šta Martić sada optužuje i Ljiljanu Smajlović, u ono vreme spoljnopolitičku urednicu Ćuruvijinog „Evropljanina“.

POVEZANE VESTI

Udruženje novinara Srbije i Komisija za istraživanje ubistava novinara podsećaju da je list „Politika“ prvi omogućio ozloglašenom Đorđu Martiću da nastavi da optužuje mrtvog novinara, dve decenije posle njegovog ubistva i dve nedelje posle presude Specijalnog suda za organizovani kriminal, kojom su za ubistvo Ćuruvije kao počinioci označeni ljudi iz Državne bezbednosti.

Politika je prekršila sve profesionalne i etičke norme novinarstva kada je prvo cenzurisala demanti Ljiljane Smajlović na tekst „Branka Prpa: Ljiljana Smajlović je Miloševiću mogla javiti šta je Ćuruvija rekao u Vašingtonu“, da bi već danas ponovo otvorila svoje stranice za optužbe protiv članice Komisije i bivše predsednice UNS, kao i mrtvog Slavka Ćuruvije.

Politika je, navedeno je u saopštenju, ujedno, i jedini beogradski list koji je preneo optužbe Branke Prpe protiv Ljiljane Smajlović, a da joj nije pružio mogućnost da se brani.

Politika je cenzurisala demanti Ljiljane Smajlović u delu u kom je ona upozorila da se Branka Prpa samo nadovezuje na napade na novinare sa kojima je Đorđe Martić prvo počeo na stranicama lista koji uređuje Žarko Rakić, da bi sa tim napadima nastavio u Ilustrovanoj Politici, stoji u saopštenju.

Njegova glavna meta bili su Veran Matić i Ljiljana Smajlović kao novinari koji su se najviše javno zalagali da se okonča era nekažnjivosti za zločine nad novinarima u Srbiji.

Komisija za istraživanje ubistava novinara i UNS traže od Politike da demanti Ljiljane Smajlović objavi u celini, kao i da prestane da targetira članove Komisije za istraživanje ubistava novinara, zaključeno je u saopštenju.