BENU koncesionar Apoteke Novi Sad, upravljaće objektima 15 godina

Vesti 25. apr 201921:32 > 21:36
N1

Lanac apoteka BENU, nemačke kompanije "Feniks", novi je koncesionar Apoteke Novi Sad. Njenim objektima upravljaće u narednih 15 godina, a imaće obavezu i da preuzme najmanje 46 njenih zaposlenih.

Gradska vlast Novog Sada zadovoljna je rešenjem koje je, napominju, prvo te vrste u Srbiji. U sindikatu kažu – treba što pre ući u pregovore sa privatnim partnerima.

Da više nemaju vremena za čekanje, apotekari su poručivali još u decembru 2016. Apoteka Novi Sad tada je već uveliko bila u problemu.

„Mi smo jedini, jedini zdravstveni radnici koji su već ostali, ili će za koji dan ostati bez obaveznog zdravstvenog osiguranja“, upozoravala je 10. decembra 2016. Jelena Lopatić i sindikata.

U međuvremenu su ostali i bez 14 plata. Broj zaposlenih sveden je na 65, a rafovi u apotekama ostali su poluprazni. Danas ni radnici ni uprava ne žele pred kamere.

Rešenje za Apoteku Novi Sad i najmanje 46 njenih radnika, Grad je pronašao u uvođenju novog privatnog partnera, odnosno koncesionara. Zadovoljni su, kaže gradonačelnik, što će prvi u Srbiji po ovom principu rešiti probleme državne apoteke.

Na javni poziv stigla je jedna validna ponuda – nemačkog Feniksa, odnosno lanca apoteka BENU, koji je inače i najveći poverilac Apoteke Novi Sad. Gradonačelnik kaže – ponudili su preko četiri miliona i 200 hiljada evra, više nego što je Grad tražio.

„Veoma smo zadovoljni što nam dolazi tako renomirana firma, Feniks. Mislim da su zadovoljni, pre svega i zaposleni u Apoteci, zato što znaju da dobijaju sigurnog partnera, da dolazi siguran poslodavac, poslodavac koji poštuje apsolutno sve zakonske propise, poštuje kolektivne ugovore“, kaže Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

A oni koji ne budu među 46 odabranih, nastaviće da rade u dosadašnjoj kući, to jest na jednom prodajnom mestu koje će Grad zadržati.

Dobrobit radnika prvi je interes sindikata koji pozdravlja dolazak koncesionara, ali kažu – potrebno je što pre pokrenuti pregovore i sa tom i sa drugim velikim kućama koje su preuzele sve javne apoteke u Vojvodini, izuzev subotičke.

„Jer znamo, ne možemo da kažemo zato što ljudi ne žele da kažu, jer dobijaju jedne iznose zarada na koje im se uplaćuje doprinos, a da na crno, odnosno u kovertama dobijaju znatno više. To su sve – pitanje godišnjih odmora, slobodnih dana, dežurstava- to su sve pitanja koja su za nas jako bitna i kada je u pitanju Apoteka Novi Sad, i kada su u pitanju sve ostale privatne apoteke koje preuzimaju državne“, kaže Dunja Civrić iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine.

Pita zašto državni revizor ne obrati više pažnje na privatnike, dok za agoniju koja državne apoteke muči već deceniju najodgovornijom smatra upravo državu.

U Novom Sadu, zaposlene koje preuzme koncesionar, ugovor će štititi u naredne dve godine, a od gradonačelnika dobijaju obećanje i da će uskoro stići i 14 zaostalih zarada.