Han: Glavni cilj sastanka u Berlinu treba da bude rešenje blokade dijaloga

Vesti 26. apr 201912:11 > 12:20
N1

Evropski komesar za proširenje Jonahes Han rekao je da glavni cilj sastanka koji lideri Nemačke i Francuske organizuju u Berlinu sa zapadnobalkanskim zvaničnicima treba da bude rešenje blokade dijaloga Beograda i Prištine.

Han je pozdravio inicijativu Pariza i Berlina i njihov obnovljen interes za region, ali i upozorio da rešenje tog pitanja ne može biti nametnuto spolja.

„Jasno je da održivo rešenje mora da dođe od dve zemlje o kojima se radi, koje moraju na kraju da sprovedu mogući sporazum i predstave ga svojim građanima. Spolja nametnuto rešenje ne može da deluje“, rekao je Han u intervjuu za nemačku agenciju DPA, objavljenom na vebsajtu lista Handelsblat.

Han je govorio uoči sastanka u Berlinu koji su za ponedeljak sazvali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana. Skupu će prisustvovati i predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Kosova Hašim Tači.

POVEZANA VEST

Han je rekao da takve inicijative redovno pokreću zemlje članice EU, a da je integracija Zapadnog Balkana u EU politički prioritet za celu Uniju, što su jednoglasno potvrdile zemlje članice.

„To mora takodje biti signal na ovom sastanku u Berlinu. Rešenje kosovskog pitanja i stabilnost i napredak u drugim zemljama u regionu će biti ostvaren samo ako delujemo ujedinjeno i vežemo Zapadni Balkan verodostojno za EU, kao što je jednoglasno odlučeno“, rekao je Han.