Protest desničara ispred pekare u Borči, svinjske glave na kolima

Vesti 27. apr 201912:25 > 14:51
Printscreen / Blic Tv

Nekoliko desetina desničara okupilo se ispred pekare "Roma" u beogradskom naselju Borča, protestujući što je jedan zaposleni tog objekta objavio na Fejsbuku fotografiju na kojoj rukama pokazuje dvoglavog orla, nacionalni simbol Albanaca.

Blic je preneo da je sporna fotografija nastala tokom zime u centru Beograda, a da je pre nekoliko dana objavljena na Fejsbuku.

Okupljeni su nosili srpske zastave i skandirali parole o Kosovu, a ispred pekare se nalazio veliki broj pripadnika Žandarmerije.

Vlasnici pekare zatvorili su se unutra, a u pekari su bile i radnice, dodao je Blic.

Ta fotografija objavljena je na Instagramu još 2017, a nedavno ju je jedan korisnik Fejsbuka podelio i na toj mreži.

Okupljeni su na automobil vlasnika pekare stavili svinjske glave i po njemu izlepili plakate.

Pekara zatvorena, okupljeni poručili da će doći opet ako bude otvorena

Pekara „Roma“ ispred koje su protestovali meštani Borče zato što je jedan od radnika na Fejsbuku objavio fotografiju na kojoj pokazuje dvoglavog orla zatvorena je, rekao je vlasnik pekare Đuraj Mon za Insajder. Zatvaranje pekare su, kako javlja reporterka Insajdera, tražili okupljeni, a poručili su i da će „doći opet“ ako pekara bude otvorena, prenosi Insajder.

Vlasnik pekare za Insajder kaže da ne zna šta će da radi narednih dana, ali da se uzda u nadležne institucije i zakon.

Okupljeni su se, kako javlja reporterka Insajdera, razlišli. Sve vreme na licu mesta je bila i policija. Nalepnice na kojima su natpisi „Kosovo je srce Srbije“ su ostali izlepljene na automobilu i pekari.

Mon je naknadno poslao saopštenje u kojem je naveo da je za fotografiju saznao preko društvenih mreža i da nije bio upoznat sa „ponašanjem zaposlenog u vreme nastanka fotografije“.

„Ograđujem se od takvog postupanja svog zaposlenog, ni na koji način nisam dao podršku niti motiv da se tako nešto uradi. Nisam bio prisutan kada je nastala ta fotografija, ona nije nastala tokom radnog vremena, niti u radnom prostoru, niti u mom bližem okruženju i ja ni na koji način nisam povezan sa takvim postupanjem“, ističe vlasnik pekare.

Dodaje: „Ličnim postupcima nikada nisam podstrekavao zaposlenog na ovakvo ponašanje. Ne učestvujem u političkim, društvenim i nacionalnim aktivnostima, već samo obavljam svoju privrednu delatnost“.

Nakon poziva preko društvenih mreža, pre podne je desetine mladića okružilo pekaru u centru Borče ne dozvoljavajući kupcima da uđu u nju. Vlasnik pekare je ranije za Insajder rekao da ne može da prati sve što radi njegovih 15 zaposlenih, niti može da im zabranjuje da nešto objave na Fejsbuku.

Pojedini mediji javljaju da je fotografija koja je povod za okupljanje nastala pre dve godine u centru Beograda, ali da ju je neko pronašao i ponovo objavio pre nekoliko dana nakon čega su stanari ovog naselja organizovali protest.

Iz MUP-a za Insajder navode da tokom skupa nije bilo incidenata i da su policajci „obezbeđivali mesto događaja“.

„O ovom događaju obavešteno je nadležno tužilaštvo koje se izjasnilo da im se dostavi izveštaj povodom dešavanja ispred pekare, što će policija i učiniti“, dodaju u MUP-u.