Organizacije: Besraman napad desničara u Borči, država hitno da reaguje

Vesti 28. apr 201911:31 > 17:30
Video

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, Inicijativa mladih za ljudska prava i nekoliko stranaka su najoštrije osudili jučerašnji skup i ponašanje desničara ispred pekare "Roma" u Borči, čiji je vlasnik albanske nacionalnosti, i zatražili hitnu reakciju nadležnih.

https://youtube.com/watch?v=O0Bqim9Uq2Y

Nekoliko desetina desničara okupilo se usred dana ispred pekare „Roma“ u beogradskom naselju Borča,  noseći srpske zastave i skandirajući parole o Kosovu, a na automobil vlasnika pekare stavili su svinjske glave i po njemu izlepili plakate. Podsetimo, do toga je došlo zato što je jedan zaposleni tog objekta objavio na Fejsbuku fotografiju iz 2017. na kojoj rukama pokazuje dvoglavog orla, nacionalni simbol Albanaca. Vlasnik pekare se, inače, ogradio od ponašanja zaposlenog. 

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina je osudila „nacionalističko divljanje desničara ispred pekare“ i pozvala javnost da aktivno reaguje na ovakve napade kako bi se zaustavila eskalacija sukoba u društvu.

„Nažalost ovo više nije izolovan incident ekstremista u Srbiji, već samo jedan u nizu nacionalističkih napada koji su posledica dominacije jezika mržnje u našem javnom prostoru, u našim medijima i na našoj političkoj sceni, ali i ćutanja institucija“, navodi se u saopštenju.

Građanska Vojvodina navela je da je „sramotno“ i opasno nečinjenje državnih organa, ali i izostanak reakcije građana na ovako „besraman napad na naše sugrađane“ kojima niko nije pružio podršku u trenutku kad su se našli na meti ekstremista.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je danas izjavio da je MUP o svemu pravovremeno obavestio nadležno tužilaštvo, koje im je naložilo da dostave izveštaj.

Građanska Vojvodina je navela i da građani Srbije ne smeju da ćute na fašizaciju društva koja definitivno ugrožava slobode i prava svih građana Srbije koji nisu po meri onih koji zagovaraju ideologiju krvi i tla, a koji su izgleda u ovoj zemlji i iznad zakona, i baš zato što su oni koji samouvereno prete neistomišljenicima i prebrojavaju tuđa krvna zrnca zaštićeni, niko u ovoj zemlji danas više nije bezbedan.

„Ukoliko se ne izborimo za demokratske institucije, vladavinu prava i slobodne medije, to će značiti da pristajemo na to da našim životima upravljaju oni koji ovo društvo dele na podobne i izdajnike, oni koji ponižavaju institucije, oni koji ne priznaju podelu vlasti, oni koji guše slobodne medije i prete profesionalnim novinarima, oni koji ne prihvataju dugačije mišljenje“ zaključeno je u saopštenju te koalicije uz poruku da „u tom društvu neće biti mesta za građane“.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti Subotica.

Inicijativa mladih: Među prisutnima Nogo i predstavnici Levijatana

Inicijativa mladih za ljudska prava najoštrije osuđuje nasilje i pretnje linčovanjem nad zaposlenima i vlasnikom pekare „Roma“, koja je, kako su naveli, u subotu bila pod opsadnim stanjem huligana koji su pretili zatvaranjem pekare uz šovinističke pokliče i pesme, a kulminacija maltretiranja predstavljale su ostavljene svinjske glave ispred pekare.

Kako se ovakvi napadi ne bi ponovili, zahtevamo hitnu reakciju tužilaštva protiv huligana koji su juče pokušali da u potpunosti spreče rad pekare „Roma“ i prete da će je ponovo okupirati ukoliko krene sa radom, navodi se u saopštenju.

„Politika nekažnjivosti prema nasilnicima koji ometaju slobode i prava građana mogu se zaustaviti pravovremenom reakcijom tužilaštva, policije i sudova. Važno je napomenuti da su osobe koje su bile prisutne predstavnici organizacije Levijatan kao i narodni poslanik Srđan Nogo koji su od ranije poznati po pretnjama i targetiranju političkih protivnika“, navode iz Inicijative mladih.

Iz Inicijative su pozvali sve kojima je stalo do ravnopravnosti u Srbiji da nađu način kako da pomognu da ova pekara ponovo nastavi svoj rad, posebno imajući u vidu da je pekara „Roma“ prepoznata u lokalnoj zajednici po dobrotvorstvu i humanitarnom radu prema ugroženim grupama.

Zahtevamo da se sve političke partije odrede prema nasilju nad pekarom „Roma“ bez standardnih relativizacija, a od izvršne vlasti da pokaže da „etničko razgraničenje“ u komšiluku, odnosno u Borči, ne predstavlja zvaničnu politku Srbije i da takvo ponašanje neće biti prećutano niti tolerisano, navodi se u saopštenju Inicijative.

Osude pojedinih stranaka

Ovakvu reakciju desničara osudile su i pojedine stranke juče i danas, zatraživši da nadležni hitno reaguju.

DS je ocenila da je to zastrašivanje i ohrabrivanje linča i „odvratno i opasno raspirivanje mržnje“. „Ćutanje najviših državnih zvaničnika i nadležnih organa ohrabruje nasilnike i mnogo opasnije, šalje nedopustivu poruku da je nacionalna netrpeljivost i mržnja prihvatljiva“, navedeno je u saopštenju DS.

Pokret slobodnih građana (PSG) je pozvao nadležne organe da hitno reaguju zbog govora mržnje i ugrožavanja bezbednosti pripadnika albanske nacionalne manjine. PSG je u saopštenju naveo da je ugrožavanje bezbednosti nedopustivo u društvu kakvo Srbija treba da postane.

Stranka slobode i pravde pozvala je nadležne institucije da privedu odgovorne za izazivanje nacionalne mržnje i divljanje grupe desničara ispred pekare „Roma“ u Borči, uz ocenu da će vlast u suprotnom pokazati da čak i u takvim situacijama počinioci imaju podršku režima. 

„SSP očekuje od Ministarstva unutrašnjih poslova da kad već nisu momentalno uhapsili lica koja su skandirala najstrašnije uvrede i stavljala svinjsku glavu na automobil vlasnika pekare, da hitno privede sve koji su počinioci krivičnog dela izazivanja nacionalne mržnje“, navodi se u saopštenju. 

LDP je u svom saopštenju navela da je akcija nepoznate grupe ljudi, tokom koje je širena mržnja prema našim sugrađanima albanske nacionalnosti, predstavlja skandal i ozbiljan poziv nadležnim organima da reaguju. Zabraniti nekome slobodu kretanja, uništavati mu privatnu imovinu i pretiti mu samo zbog toga što je druge nacionalnosti ne može biti prećutano, navodi se u saopštenju. Neophodna je identifikacija pojedinaca sa skupa u Borči, zaštita ljudi koji su bili ugroženi i javna podrška premijerke ove zemlje, predsednika i gradonačelnika Beograda, naveli su iz LDP.

Nova stranka najoštrije je osudila „gnusni napad i divljački linč“, zahtevajući hitnu reakciju policije i tužilaštva. „Ono što ekstremisti i fašisti nazivaju ‘protestom’ i ‘patriotizmom’ zapravo je potpirivanje nacionalne mržnje i netrpeljivosti i pretnja linčom koja zahteva hitnu osudu kako javnosti, tako, pre svega, i nadležnih organa“, navedeno je u saopštenju Nove stranke.

Stranka moderne Srbije (SMS) najoštrije je osudila napad, kako su naveli, „neofašista“ u naselju Borča na sugrađane albanske nacionalnosti. „Pozivamo policiju i tužilaštvo da preduzmu sve zakonom propisane mere iz svoje nadležnosti i pokrenu postupke protiv organizatora i učesnika napada na pekaru „Roma“. Bilo kakvo oklevanje državnih organa da odlučno reaguju značilo bi podršku širenju medjunacionalne netrpeljivosti i mržnje“, piše u saopštenju SMS.