Vašington post: Kosovski lideri kod ambasadora SAD u Berlinu, tražili pomoć

Vesti 30. apr 201914:33 > 14:38
N1

Evropski lideri su u ponedeljak u Berlinu podstakli Srbiju i Kosovo da odstupe od potencijalnog novog konflikta i vrate se za pregovorački sto, dok se podeljeno kosovsko političko rukovodstvo nakratko ujedinilo tražeći pomoć od SAD, piše Vašington post (Washington Post).

Kako navodi list, predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da članice EU ne mogu međusobno da se dogovore kako da reše tenzije na Balkanu i dodao da bez SAD ne može da se postigne konačni sporazum.

POVEZANE VESTI

Vašington post je naveo da su pre samita dvojica ponekad zavađenih kosovskih lidera zajedno sastali sa ambasadorom SAD u Nemačkoj Ričardom Grenelom, kao posrednikom koji ima bliske veze s predsednikom Donaldom Trampom.

Američka ambasada u Berlinu je potvrdila taj sastanak navodeći da ga je tražila kosovska strana i da SAD i dalje podržavaju dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je ambasador Grenel ponovo podvukao da Kosovo treba da ukine kaznene carinske namete na sprske proizvode, premda je kosovskim liderima to nedavno rekao i zvaničnik Stejt departmenta koji je nedavno posetio region.

Tači je, kako navodi Vašington post, ove godine obećao Grenelu da će raditi na ukidanju tarifa uvedenih u novembru, ali njegov politički protivnik, premijer Ramuš Haradinaj, na to nije javno pristao.

N1

Haradinaj i Tači, koji su iz različitih stranaka, posebno su, svaki za sebe, apelovali na Vašington da preuzme važniju ulogu u rešavanju pitanja s Beogradom, navodi list.

Vašington želi da obojica rade na ukidanju carina od 100 odsto na robu iz Srbije.

„Grenel je insistirao na ukidanju carina i ponovio je da su SAD bliski prijatelji Kosova i žele da pomognu tamo gde je moguće, ali je na dvema stranama, Beogradu i Prištini, da sami osmisle detalje o tome, to nije na SAD“, rekao je neimenovani američki zvaničnik posle zatvorenog sastnaka.

List je podsetio da je Tramp u decembru uputio pisma liderima u Beogradu i Prištini u kojima ih je ohrabrio da nastave dijalog i nagovestio mogućost potpisivanja mirovnog sporazuma u Beloj kući ako bi dogovor bio postignut.