Kocijančič: EU će nastaviti da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine

Vesti 30. apr 201917:38 > 17:41
Printscreen

Sastanak u Berlinu je dobrodošao kao doprinos i pomoć, ali EU je ta koja će nastaviti da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, rekla je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Federike Mogerini.

„Pozdravljamo svaki angažman na podršci dijalogu uz posredstvo EU, uključujući i moguće buduće sastanke. Svaki ovakav sastanak je od pomoći i može biti doprinos, ali dijalog je proces u kojem posreduje EU“, izjavila je Kocijančić za RTS, odgovarajući na pitanje da li je u dijalogu došlo do promene formata.

POVEZANE VESTI

Najavila je da će visoka predstavnica nastaviti kontakte sa stranama i učestvovati na sastanku procesa Brdo-Brioni u Tirani 8. i 9. maja.

„Federika Mogerini je spremna da organizuje novi sastanak u okviru dijaloga, ali jasno je da Kosovo mora da suspenduje tarife da bi brz nastavak dijaloga bio moguć“, izjavila je Kocijančičeva.

Portparolka visoke predstavnice EU ocenila je da je sastanak u Berlinu bio važan signal spremnosti dve zemlje članice, Francuske i Nemačke, da, zajedno sa ostalima, sa više posvećenosti podrže dijalog Beograda i Prištine, uz posredstvo EU.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron organizovali su u ponedeljak u Berlinu sastanak sa premijerima Albanije, BiH, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Slovenije.

Na sastanku su bili i predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači, i visoka predstavnica EU Federika Mogerini. Mogerini je u Berlinu imala seriju bilateralnih sastanaka sa liderima regiona u kojima se otvoreno i iskreno razgovaralo o situaciji u regionu, uz potvrdu važnosti regionalne saradnje, dobrosusedskih odnosa i pomirenja, u čemu je dogovor iz Prespe između Grčke i Severne Makedonije postavio istorijski primer, rekla je Maja Kocijančič.