Tači: I pored taksi, srpski proizvodi ulaze ilegalno na Kosovo

Vesti 02. maj 201913:15 > 14:28
N1

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je uvođenje taksi od 100 odsto na robu iz Srbije ispravna i legitimna odluka kosovskih institucija, ali je dodao da i pored toga srpski proizvodi ulaze na Kosovo ilegalno.

PROČITAJTE I:

On je za Klan Kosova rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije zabrinut zbog taksi, jer srpski proizvodi ulaze na Kosovo preko drugih puteva. 

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije jako zabrinut zbog nametanja takse, jer srpska roba ulazi na Kosovo iz Crne Gore, Albanije, Makedonije, ali na žalost krijumčarenjem“, rekao je Tači. 

On je ocenio da je Vučić, iako gubi nekoliko miliona evra, „stekao reputaciju u smislu slike o tome kako se Srbiji navodno čini nepravda i ponaša se kao žrtva“.

„Taksa je ispravna odluka i mora ostati na snazi. Ovu ideju sam podržao od početka. Niti sam pozvao na suspenziju, niti na ukidanje – to je čista laž“, dodao je Tači, prenosi RTK2.

„Nećemo pristati na razmenu teritorija, za veću povezanost Preševske doline“

Granice Srbije i Kosova neće se pomeriti ni za santimetar, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači za nemački Špigl i dodao da Srbe i kosovske Albance i danas „deli čitava reka krvi“, kao i da traži da Srbija prizna genocid, prenosi Dojče vele.

„Tu je bilo puno nesporazuma. Mi nećemo pristati na razmenu teritorija. Takvu trgovinu ne dopuštam“, rekao je Tači, odgovarajući na pitanje o eventualnoj razmeni teritorija – sever Kosova za takozvanu Preševsku dolinu.

Tači tvrdi da razmena nikada nije bila na stolu. Rekao je da Priština ne želi ni da na Kosovu „nastane druga Republika Srpska“, to jest da opštine naseljene Srbima severno od Ibra dobiju nekakav posebni status. On se zalaže za veću povezanost Preševske doline sa Kosovom – „otvorenim granicama, ali bez promene granica, ni za jedan santimetar“. 

„Kosovo je multietnička država. Zato neće biti povlačenja granica po etničkim kriterijumima“, dodao je Tači. 

On je priznao da zapadne zemlje više „ne govore jednim glasom“ kada je u pitanju nedodirljivost granica na Zapadnom Balkanu, što je, kako smatra, „loše“. Tači je za Špigl rekao da traži od Beograda da prizna nezavisnost Kosova, kao i „genocid nad Albancima na
Kosovu“.

Na pitanje na kakve je ustupke onda spremna Priština, Tači je rekao: „Nikakve! Zašto bismo to radili? Srbi na severu su građani Kosova sa svim pravima.“ Tači je govorio o „dubokoj istorijskoj mržnji“ rekavši da „Srbe i Kosovare danas deli čitava reka krvi“. 

On je rekao da „većina“ Srba na Kosovu „želi da u miru bude integrisana u društvo na Kosovu“. 

„Ali neki od njih su instrumentalizovani od Beograda. Pod pritiskom su, mnogi se boje. O tome bi EU trebalo da zauzme jasniju poziciju“, smatra Tači. 

Na opasku novinara da Srbi i dalje žive u opasnosti na Kosovu, da njihovi školski autobusi bivaju kamenovani, a crkve i dalje moraju da čuvaju međunarodne trupe, Tači je rekao da „nema ekscesa“.

„Ako se nešto desi, to su izolovani slučajevi. To osuđujem“, dodao je on. 

Slično je odgovorio i na pitanje o zločinima OVK, naglasivši da je to „bila armija koja se borila za slobodu i nije činila zločine“, a „ako je bilo pojedinačnih počinilaca oni bi morali – što se i dešava – biti osuđeni u kosovskom pravosuđu“.

Ali, to sve nije ništa u poređenju sa onim što su Srbi uradili, ocenio je Tači.