Udovički: Država će postati pravi servis građana i privrede

Vesti 01. apr 201515:21 > 15:23
Tanjug/Zoran Žestić

Potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički poručuje da će novi Zakon o opštem upravnom postupku omogućiti da država bude pravi servis građana i privrede, saopštilo je to Ministarstvo.

„Biće uvedeno načelo srazmernosti, po kome država ne sme da traži od građana i privrede više informacija i postupaka za nešto što žele da dobiju od države, više nego što država treba da im pruži, a građani više neće morati da popunjavaju brdo formulara i da idu na 50 šaltera da bi završili svoj posao“, rekla je Udovički.

PROČITAJTE JOŠ:

Ona je kazala da je će jedna od novina biti i to što će se donošenjem zakona rad policajaca ili carinika, kada izdaju određenu dozvolu, smatrati uslugom.

„Sada će se sva ta postupanja smatrati uslugom i građani će imati pravo da očekuju da ta usluga bude kvalitetna,“ rekla je Udovički na skupu „Novine u upravnom postupanju“ i dodala da je Ministarstvo pripremilo i Akcioni plan za sprovođenje Strategije reforme javne uprave.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić kazala je da ovaj zakon doprinosi da usluge koje pružaju državni organi budu pristupačnije i ranjivim kategorijama i dodala da je važno obratiti pažnju da upravni organi budu pristupačni osobama sa invaliditetom.

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština Zoran Perišić kazao je da su do sada građani bili najupućeniji na lokalnu vlast, koja im je najbliža, a da će ovim zakonom to biti još naglašenije.

On je dodao da SKGO radi na pojednostavljanje administrativnih procedura, radi smanjenja troškova i vremena, a za povećanje efikasnosti i transparentnosti administracije, navedeno je u saopštenju.