Sahranjena ideja o razgraničenju, Vučić kaže – koštaće nas

Vesti 03. maj 201917:46 > 17:54
N1

Posle izjave ministra odbrane Aleksandra Vulina da bi Srbija, citiramo, "trebalo što pre da se razgraniči sa Šiptarima", predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je njegova ideja o razgraničenju propala kao i da će to skupo koštati Srbiju. Vučić ponovo nije precizirao, koja je to konkretno njegova ideja propala.

Ideja razgraničenja definitivno je sahranjena, potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rekao da se za nezavisno Kosovo zalažu i Angela Merkel i Rada Trajković.

POVEZANE VESTI:

„Ja se ne zalažem za nezavisno Kosovo u njihovim granicama, ali su moje ideje propale zato što je naš narod mislio drugačije i najveći deo sveta je mislio drugačije i ja sam to razumeo. To će skupo koštati naš narod, ne sada, ali za jedno 20, 30 godina kada se o tome bude razmišljalo. Od toga nema ništa, jer za to nije bio niko sem nekoliko hrabrih i racionalnih ljudi koji su dobro razumeli srpske interese“, izjavio je Vučić.

N1: Koja je to vaša ideja za koji nije bio niko?

Vučić: „Pa ta ideja o kojoj govorim sve vreme, o konačnom uspostavljanju kompromisne granice između Srba i Albanaca“.

Nisam uspeo da, kaže Vučić, objasnim ljudima da je od emocija važnija budućnost i ponavlja da je prethodna vlast potpisala da Srbija nikada ne bude dalje od Jarinja i Brnjaka.

N1: Ko je potpisao taj dokument o Jarinju i Brnjaku?

Vučić kaže: „Borko Stefanović“.

N1: Ili Ivica Dačić?

Vučić: Ne, ne, Borko Stefanović 2011. godine.

N1: Znači stoji potpis Borka Stefanovića?

Vučić: „Stoji potpis Borka Stefanovića“.

N1: A ko je potpisao 2012-te?

Vučić: Nije 2012. potpisano ništa, slabo ste to proučili.

Godine 1999. UNMIK je uveo administrativne prelaze, 2011. godine Borko Stefanović potpisuje integrisanje dva prelaza – Jarinja i Brnjak bez obeležja. To potvrđuje i dokument Vlade Srbije koji potpisuje generalni sekretar 2012, kada je premijer bio Ivica Dačić. Posle toga, na tim prelazima se pojavljuju obeležja carine.

N1: Ostali ste mi dužni još samo odgovor na pitanje.

Vučić: „Ja vam nisam ostao dužan ništa, apsolutno vam nikad nisam dugovao ništa, niti vam dugujem danas“.

N1: Kuda bi prolazila ta kompromisna granica po Vama sa Kosovom?

Vučić: „Ja ne znam o čemu govorite, pošto sam već 100 puta rekao – ne razgovaram o onome o čemu nisam razgovarao ni sa drugima, niti bi prolazila negde, jer ne prolazi i neće da prolazi“.

Predsednik Srbije kaže da još razmišlja koje bi to kontramere mogle da budu uvedene prema Prištini, jer će za nekoliko dana biti šest meseci od kada je uvedena taksa od 100 odsto.