Miklja: Po Vučiću, "narod" odbacio ideju o Kosovu, a o njoj ništa i ne znamo

Vesti 04. maj 201910:11 > 10:14
N1

Novinar i pisac Dušan Miklja kaže da je interesantno što je predsednik države odbacio ideju o razgraničenju jer su "građani protiv toga", a da niko uopšte i ne zna o kakvoj se ideji i predlozima radi. Dodaje da je "otvoren parlament" kao vid protesta odgovor na to što dijaloga u pravom parlamentu nema.

„Kada govorimo o razgraničenju, zapaža se nepostojanost u našoj strateškoj liniji – čas smo za razgraničenje, čas nismo. Poslednja je izjava ministra Vulina, koji je vrlo odlučno, kao glasnogovornik Vučićev, ponovio taj zahtev za razgraničenjem, od kojeg je sam Vučić odustao, skoro u istom danu“, kazao je Miklja u Novom danu.

Kako je rekao, različite izjave su „probni baloni“, da se vidi kako će na te ideje da reaguje javnost.

„Ja Vulina doživljavam samo kao glasnogovornika, ne verujem da on ima neku samostalnost i nezavisnost. Tu postoji neki dogovor, da se o tako važnim pitanjima govore različiti stavovi…da se vidi kako narod reaguje“, kazao je.

POVEZANE VESTI

List Blic piše da su na nedavno održanom sastanku u Berlinu nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron ponudili da se lično uključe u dijalog Beograda i Prištine ako Kosovo privremeno suspenduje takse.

Miklja kaže da stavovi Francuske i Nemačke nisu novi.

„Kada slušate tu stranu, njihovi stavovi nisu novi. Merkel je i ranije bila protiv razgraničenja. Ono što je važno reći da mi i dalje ne znamo koji su naši predlozi. Da bi se nešto predstavilo narodu i čulo mišljenje, morali bi znati šta je to. Niko u ovoj zemlji to ne zna, možda nekoliko bliskih Vučićevih saradnika“, kazao je Miklja.

On je rekao da se o važnim državnim pitanjima ne razgovara uopšte.

Imate pojavu da se to što se proglašava najvažnijim pitanjima, o tome ne raspravlja, ni u parlamentu. Unutrašnji dijalog je bio samo privid razgovora i nije doveo ni do kakvog zaključka…A nametanje pitanja taksi kao pitanja od epohalnog značaja može da vodi ka tome da se, ako se jednom ukinu takse, da se nađe neka srazmera, kao što je priznavanje Kosova, rekao je gost N1.

Od najavljenog sastanka u Parizu, Miklja ne očekuje ništa novo.

„Mislim da će i Pariz i Berlin ponoviti to što već znamo, a ono što traže je priznavanje Kosova uz neke olakšice koje bi mogle da se predstava kao uspostavljanje ravnoteže u tome šta strane dobijaju i gube“, kazao je.

„Albanci imaju moćnog zaštitnika“

Komentarišući jučerašnji protest protiv izgradnje mini-hidrocentrale u Štrpcu i prekomernu upotrebu sile koju su primenili pripadnici ROSU, Miklja kaže: „Očito je da albanska strana oseća višak samouverenosti, jer misli da ima zajamčenu zaštitu i moćnog prijatelja. Ne verujem da bi inače upotrebili prekomernu silu kao juče“.

Novinar kaže i da albanska strana pokušava da smiri situaciju, ali…

„…Samo u porukama namenjenim javnosti. Očigledno je da će se i dalje primenjivati sila, malo kao pokazatelj snage, malo kao politička poruka, da se vidi ko zaista upravlja nekom teritorijom“, ocenio je.

Protesti su spontani, otuda manjkavosti

O građanskim protestima u Srbiji, koji, kako se primećuje, menjaju svoj koncept, Miklja kaže da oni nemaju dovoljan broj, ali da se nada da će dobiti smisleni tok u narednom periodu.

#related-news_0

„Mislim da ne postoji dovoljan broj ljudi, čime je uskraćen naboj koji se očekuje od takve vrste izražavanja nezadovoljstva. Ne znam razlog tome, da li što smo svi umorni, ili je potreban neki jači podsticaj….Protesti su nesumnljivo spontani, otuda te manjkavosti u organizacionom i sadržajnom smislu. Ali činjenica je da su građani nezadovoljni i mislim da će se njihovi zahtevi uobličavati u neki smisleni tok“, kazao je.

Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović, koja 20 dana štrajkuje glađu, dobila je poziv iz kabineta predsednice Vlade na sastanak u utorak, 7. maja, pošto je, kako je objašnjeno, premijerki potrebno vreme da napismeno dobije odgovor iz svih institucija kojima se Pavlović obraćala.

„Premijerka je shvatila da slučaj vlasnice Kanala 9 postaje uznemiravajući za celu javnost, ali ću vas podsetiti da već postoji izjava Ane Brnabić da ona ne može da se meša u rad sudova i sudskih institucija. Ona će verovatno nastojati da ponudi neko rešenje zbog toga što je taj slučaj sada previše viđen u javnosti. Ali ako je pet godina izostalo rešenje suda, dovoljno govori o tome šta se može očekivati od rešenja“, kazao je Miklja.