Ministarstvo prosvete pozvalo sindikate na sastanak

Vesti 01. apr 201516:13 > 16:15
N1

Ministarstvo prosvete za sutra je zakazalo sastanak sa sindikatima prosvetnih radnika koji su u štrajku, saopštio je Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS).

U saopštenju se navodi da je SRPS-u i Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) iz Ministarstva stigao poziv za novi sastanak za četvrtak u 10 časova.

Sindikati će na sastanku insistirati da Ministarstvo prosvete pokaže „znake dobre volje, a ne mrzovolje, tj. da prvo ponudi potpisivanje posebnog kolektivnog ugovra i da vrati nastavnicima oteti novac“, navodi se u saopštenju i dodaje da je to jedini način da sindikati nastave dalje pregovore.

Prema njima, ako štrajk bude radikalizovan posle uskršnjeg raspusta „školska godina se neće moći smatrati regularnom“.

U saopštenju se dodaje da je čudno da ministar želi da nastavi pregovore, a u isto vreme i dalje sprovodi „represiju nad prosvetnim radnicima, u to u obliku odbijanja od plate i vršenja pritiska na direktore škola u štrajku“.

„Poslednja naredba ministra prosvete školama da po svaku cenu zvone na 45 minuta, unela je pometnju i rasulo u škole u štrajku. Direktori su većinom morali da sprovedu direktivu, iako se sa njom većina njih i dalje ne slaže. Posledice su da sa časa izlazi kad ko hoće, učenici su više napolju nego na času, a bezbednost učenika i nastavnika je ugrožena“, piše u saopštenju.

Članovi Unije i Sindikata radnika u prosveti štrajkuju skraćenjem časova od 17. novembra 2014. godine.

Druga dva reprezentativna sindikata – Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“, potpisala su u feburaru s Ministarstvom prosvete Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o prekidu štrajka.