Jankov: "Voda i tačka!" – poruka Zrenjaninaca mora da se prihvati

Vesti 04. maj 201911:47 > 11:49
N1

Poruka "Voda i tačka" mora da se prihvati, a svi Zrenjaninci moraju da se izbore za to, ne možemo da čekamo da dođe neko sa strane i da nam reši problem pijaće vode u ovom gradu, rekao je urednik portala Zrenjanin danas i aktivista Aleksandar Jankov.

Pravo na čistu pijaću vodu je višedecenijski problem grada Zrenjanina. Kada je Fabrika vode u tom gradu puštena u probni rad u decembru prošle godine, mnogi Zrenjaninci su očekivali da je grad na korak od rešenja tog problema.

Međutim, pre nekoliko nedelja novoizgrađeni prečistač vode u Zrenjaninu, prestao je sa radom. Investitor je naveo da je pogon isključen zbog nečistoća koje su se pojavile na filterima. Otada se grad snabdeva vodom kao i pre, iz izvorišta.

Gosto Novog dana kaže da je poslednjih dana boja vode iz slavina u Zrenjaninu tamna i neprijatnog snažnog mirisa.

„Užasan je smrad, i veš ako perete tom vodom on posle smrdi, time se kupamo, time kuvamo, ne pijemo, ali unosimo to u organizam na razne načine“, istakao je Jankov.

On je ocenio da postrojenje u tom gradu nije dobro i ne može da uradi s vodom posao koji je Zrenjaninu potreban.

„To postrojenje nema mogućnost da odlaže mulj koji se odvaja, a koji je jako kancerogen. Najveći problem je ugovor o radu tog postrojenja, on treba da se poništi, uz ostavku gradonačelnika, jer on ne zna ništa“, kazao je.

Ugovor o radu postrojenja je štetan, smatra Jankov. „Jer u njemu piše da su oni dužni da voda na izlazu iz postrojenja bude ispravna, ali pre ulaska u cevi, posle toga oni više ne odgovaraju za kvalitet vode, a to je štetno. Istrazivanja treba da se mere sa slavine krajnjeg potrošača“.

Govoreći o današnjem protestnom okupljanja „Voda i tačka“ on je rekao da Zrenjaninci neće prestati da se bave time dok se ne reši pitanje vode.

„Hoćemo da im pokažemo da ima građana koji hoće da se izbore za to“, zaključio je.