Lečić: Bićemo kao komandosi, kao nindže, svuda gde se krše zakon i ljudska prava

Vesti 04. maj 201919:02 > 19:04
N1

Nemojte da se zbunite ako nas nema u pravom trenutku dovoljno, biće nas kad bude trebalo, rekao je glumac i funkcioner DS-a Branislav Lečić na protestu "Jedan od pet miliona" u Beogradu. Pobeđujemo dostojanstveno, koračarajući iz sata u sat, iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, iz meseca u mesec, ako treba iz godine u godinu, poručio je on.

„Održavamo vatru. Nemojte da se zbunite ako nas nema u pravom trenutku dovoljno. Biće nas kad bude trebalo. I akcije koje preduzimamo biće takve da uvek čekaju i znaju da je probuđeni duh tu, na ad hok način – to znači kao komandosi, kao nindže, pojavljivaćemo se gde god je zakon prekršen, gde god su ljudska prava uskraćena, gde god su slobode uskraćene, gde god nas ponižavate kao ljude“, rekao je Lečić obraćajući se okupljenim građanima na platou ispred Terazijske česme u Beogradu.

Kazao je i da nijedna vlast koja u budućnosti doće neće biti po principu „sjaše Kurta da uzjaše Murta“, jer će u tom slučaju građani opet izaći na ulicu.

„Nikome više nećemo dozvoliti da nam ukine slobodu! Hoćemo sistem koji nas štiti i motivše, da volimo svoju vlast zato što nam čini dobro, i naše potencijale diže do najvećih visina. Tvrdim, učinićemo sve da to napravimo, da zavisimo od svakog od nas. Šesti oktobar desiće se“, rekao je Lečić koji večeras nosi majicu sa likom ubijenog premijera Zorana Đinđića, u čijoj je vladi bio ministar kulture.

Ocenio je i da predsedniku Aleksandru Vučiću smetaju sloboda, spontanost i život, jer da toga ima, na njegov miting u Beogradu bi došlo maksimum 20.000 ljudi.

„Diktator uvek voli neslobodu, njemu trebaju poslušnici i umesto novinara propagandisti“, naveo je Lečić i upitao predsednika koji je to njegov plan o razgraničenju na Kosovu koji su, kako je pre nekoliko dana izjavio, svi u Srbiji odbili.

„Koji je to plan, Aleksandre Vučiću? Da vidimo kakvo je to razgraničenje. S kim si ti to podelio? Još kaže da će posledice biti strašne – zato što nismo prihvatili tvoj nepostojeći plan da ćemo za 20 godina snositi konsekvence. Koje, Aleksandre Vučiću? Saopšti nam to javno, da znamo“, kazao je Lečić.

Podsetio je i da je juče obeležen Svetski dan slobode medija, koji smo u Srbiji dočekali sa vlasnicom Kanala 9 Majom Pavlović koja već 20 dana štrajkuje glađu, kako je rekao, upravo za slobodu medija.

On je kritikovao vlasti što su sastanak sa Majom Pavlović zakazali tek za utorak.

„Kad neko štrajkuje glađu, to je poziv za uzbunu – neko je spreman svoj život da da za ideju ili zahtev. Takav čovek vredi kao 100.000 ljudi, on mora biti ispoštovan. To je biologija, to je etika, to nema veze sa politikom i vlašću. Pa, odmah primaj tu ženu. Ne štrajkuje ona glađu zato što joj je dobro, već zato što ima šta da traži“, rekao je.

Vlast je optužio i da želi da građane Srbije pretoviri „u materijal za liberalni kapitalizam“ i jeftinu radnu snagu.

Lečić je osudio i za sutra najavljeni skup desničara ispred pekare „Roma“ u Borči, poručivši da nema mesta za „srbovanje na primitivan način“.