Antić: Srbija treba da se odredi prema presudi, proces "državni udar" montiran

Vesti 09. maj 201917:32 > 17:33
N1

Država Srbija treba da se odredi prema presudi optuženima za pokušaj terorizma u Crnoj Gori 2016, smatra istoričar Čeromir Antić. On je ocenio da se u ovom slučaju radi o pokušaju kriminalizacije svih srpskih političkih vođa u Crnoj Gori.

Viši sud u Podgorici izrekao je prvostepenu presudu optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine. Svi optuženi proglašeni krivima, i izrečene su im kazne zatvora od uslovne do kazne zatvora od 15 godina.

POVEZANE VESTI

 Ovaj proces bio je potpuno montiran, nije nađeno niti oružje, niti su nađeni svedoci, a u njemu se sudija bavila samo podrškom i afirmacijom tužioca.

„Bio bi red da se država Srbija odredi prema presudi… Crna Gora je diktatura, a ono što srpski narod proživljava u toj zemlji nije se dešavalo na Balkanu od 1945. godine. Tamo su se porodice podelile, Srbi su pet do šest puta manje prisutni u javnoj upravi, ćirilica je potisnuta i više natpisa u toj zemlji ima na kineskom nego na ćirilici…“, kazao je.

Crnogorske vlasti žele da srpske političke vođe oteraju u zatvor, a onda da Srbi moraju da biraju nove svoje predstavnike, a poslednji potez je da se SPC uzme sva imovina – to je ideja Đukanovića, navodi Antić.

„U Crnoj Gori nema nezavisnog sudstva, tamo je jedan vladar sličan Norijegi koji vlada na strahu, imamo posla sa ljudima koji su visoko politizovani i odlučili su da čitav jedan narod osude, dok u Srbiji nemate nikakvu reakciju“, istakao je Antić.

On je rekao da je ovo što se dešava u Crnoj Gori „isključivo krivica Mila Đukanovića“, i imamo posla sa „ljudima koji neprekidno šire mržnju“.

„Srbija mora da se ponaša pravedno, nije bitno što su Srbi optuženi, to su ljudi kojima su kršena osnovna prava, i Srbija ima dužnost da stane na njihovu stranu, i da iskoristi svoju diplomatsku mrežu na primer da na to ukaže“, kaže Antić.

Srbija mora, dodaje on, ono što je dala svojim manjinama, da traži sa svoj narod u drugim zemljama.

Raonić: Lideri Crne Gore i Srbije plešu na podelama

Boris Raonić, iz Građanskih alijanski, ocenio je da je ovakva presuda bila potpuno očekivana u javnosti.

„Ipak i dalje nismo svesni koja je njena težina – govorimo o pokušaju državnog udara, terorizmu, dijalogu premijera i lidera opozicije u najtežim terminima, teškoj retorici, fizičkim pretnjama, to je veoma napeta atmosfera“, kazao je on.

N1

  Podele između Crne Gore i Srbije su otišle predaleko, i na privatnom nivou, unutar porodica, ali u pitanju je i manipulacija, ocenjuje.

„Iako postoje tenzije između rukovodstava dve države, oni jako dobro znaju šta rade i oni plešu na ovim podelama kreirajući uturašnje neprijatelje, ali održavajući broj birača koji im daju većinu“, kaže.