"Besmrtni puk" prošetao kroz Niš, na čelu kozaci i general Lazarević

Vesti 09. maj 201917:23 > 17:38
FoNet/Konstantin Kamenov

Šetnjom takozvanog "Besmrtnog puka" od logora "12. februar" do centralnog niškog trga i polaganjem venaca na Spomenik sovjetskim borcima i Spomenik oslobodiocima Niša, u tom gradu je obeležen Dan pobede nad fašizmom.

„Besmrtni puk“, u kome je bilo više stotina ljudi, predvodili kozaci Balkanske kozačke vojske, bajkeri i penzionisani general Vojske Jugoslavije i haški osuđenik Vladimir Lazarević. 

Osim potomaka boraca iz Drugog svetskog rata, u koloni su bili i predstavnici grada, gradskih opština, Nišavskog okruga, pripadnici Vojske Srbije, policije, Srpsko-ruskog humanitrnog centra, izviđači, članovi humanitarnih udruženja, boračkih organizacija i građani koji su svoje najmilije izgubili u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. 

Obraćajući se okupljenima na centralnom gradskom trgu, general Vladimir Lazarević rekao je da počev od srpsko-turskih ratova, preko ratova za spas srpskog naroda na prostoru bivše SFRJ, do poslednjeg rata pre 20 godina i odbrane od NATO agresije, „Besmrtni puk“ simbolizuje slobodoljublje i patriotizam, bez obzira na snagu neprijatelja koji napada.

„Poruka današanjeg marša je – mrtve heroje i žrtve odbrane zemlje ne zaboravite, žive poštujte“, istakao je Lazarević. 

On je podsetio da je patrijarh Pavle često govorio da će sve proći ali da „duša, obraz i dobra dela ostaju zauvek“.

„Neka iza svih naših generacija ostaju duša, obraz i dobra dela“, kazao je Lazarević.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da 9. maj predstavlja veliki dan za svet, Evropu i Srbiju, koja je dala nemerljiv doprinos borbi protiv fašizma. 

Bulatović je pozvao građane Niša da sutra u što većem broju dođu na vojno-policijsku paradu koja će biti jedna od najvećih u novijoj istoriji Srbije, a koja predstavlja centralnu manifestaciju obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u našoj zemlji.