Jovanović: Zabraniti i skupove u Borči i blokade radova na Trgu Republike

Vesti 10. maj 201909:07 > 09:07
N1

Pričamo kako gajimo antifašističku tradiciju a padamo na sitnicama – kada institucije treba da reaguju i zabrane neke pojave, ocenjuje Ivan Jovanović, šef deska dnevnog lista Blic. Došli smo u situaciju da se čini da rešenje za Kosovo nikada nije bilo dalje, kazao je on u Novom danu.

Odnosi sa Kosovom i čitava situacija u vezi sa rešavanje kosovoskog pitanja umarajuća, ciklično se ponavlja i prilično je pesimistična, kazao je on.

Govoreći o poslednjim istraživanjima prema kojima bi 32 odsto građana podržalo dogovor o razgraničenju s Kosovom, a 10 odsto njih i nezavisnost, Jovanović je ocenio da je to ukupno 42 odsto onih koji su spremni na kompromis.

Uz određenu kampanju, dodaje, i kad bi SNS i država izašli sa nekim predlogom za rešenje, lako bi moglo na nekom referendumu da se prebaci preko 50 odsto.

„Vučić mora da reši pitanje Kosova, svestan je on toga, zato je i iznerviran jer njegovo viđenje rešenja nije naišlo na prijem nigde“, kazao je. „Šta je alternativa, da imamo zamrznut konflikt ili da imamo popuno nezavisno Kosovo bez delova koji bi mogli da pripadaju Srbiji, ne vidim da je to bolje rešenje od tog razgraničenja“.

O slučaju u Borči: Mora da postoji pamet države da zabrani takve skupove

Govoreći o slučaju napada na pekara iz Borče, Jovanović je rekao da je sa bolom i patnjom pratio šta se dešava.

„Bio sam očajan kada sam video šta se dešava u Borči. Pogovoto kada i oko 9. maja pričamo kako gajimo anfašističku tradiciju, a uvek padnemo na nekim sitnicama kada institucije treba da reaguju“, kaže.

On je rekao da može da shvati da postoji pregršt divljaka koji su spremni da odu kod Albanca i da mu stavljaju svinjske glave, ali ne i da ne postoji „pamet države“ da neke skupove zabrani.

POVEZANE VESTI

 „Ne možete da dođete tu, nije dovoljno što nijedno staklo nije slomljeno, ne možete tu da dođete i ta pekara mora da radi. To što je njegov brat pravio nekog dvoglavog orla, ili kokošku kako vole da kažu naši zvaničnici, takođe šaljući lošu poruku, uopšte nije razlog da mu se onako ode pred radnju. To je anticivilizacijski čin i odvratno je“, istakao je novinar.

Jovanović je dodao da ne sumnja da bi Srbin koji bi digao tri prsta na Kosovu možda još gore prošao, ali to ne treba da opredeljuje da žmurimo na „bedastoće koje čini naš narod“.

„Vlast ne gleda dovoljno strogo i žestoko na to, i nije mi jasno da taj skup nije zabranjen“, kaže.

Jovanović je kritikovao opoziciju što nije komentarisala ovaj slučaj.

#related-news_0

 „Opozicija je spremna da napada vlast, ali nisam čuo osudu ovoga, sem mlađeg krila DS, Balše Božovića, Marinike Tepić… koji baštine neke građanske vrednosti. Nisam čuo ni (Boška) Obradovića, ni (Dragana) Đilasa, ni (Vuka) Jeremića. Oni preskaču ta goruća pitanja da se ne bi javile neke pukotine“, navodi gost Novog dana.

Kako je dodao, to je zato što opoziciji sada to jedinstvo protiv Vučića nema cenu.

Vlast kao vrhovni cilj je to jako lepilo koje njih drži zajedno, kaže on.

Jovanović je dodao da isto tako misli i da država greši i kad ne zaustavi blokade radova na Trgu Republike.

„Protest da stanete i branite nekim ljudima da rade, a to mi svi plaćamo, potpuno mi nije jasno. Umesto da se zabrane te blokade, vlast dovodi svoje simpatizere, botove koji će da proviciraju ove što blokiraju, i dolazi do nasilja u centru grada“, ocenio je Jovanović.