Antić na protestu u Kragujevcu: Vučić je hodajuća afera

Vesti 11. maj 201921:48 > 21:50
N1

Na ovom mestu počela je obnova moderne Srbije, ne ustancima nego skupštinama, ne ratovima nego ustavima, vaši su preci bili svilena košulja srpske države, kako ih je nazivao knez Miloš, ali kada taj knez više nije bio po volji naroda, vaši preci su ga oborili, podsetio je večeras Kragujevčane istoričar Čedomir Antić, na protestu "1 od 5 miliona".

„Ako su vaši preci nekada bili ‘košulja srpskih kneževa’, da li smo danas zaslužili da budemo gaće ovog predsednika“, pitao je Antić.

On je predsednika Srbije nazvao „hodajućom aferom“ objasnivši da je za sedam godina Aleksandar Vučić napravio 120 afera.

„On je okupio svraku i vranu, kuso i repato, najgore je doveo na mesta najboljih. Zajedno sa tim svojim najgorima počeo je da urušava temelje srpske države, jer pravda čuva zemlje i gradove, a Ustav drži države“, rekao je Antić, istakavši da je Vučić oborio Ustav Srbije i urušio srpske medije.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović, poručio je da na protestima ne sme biti nikakvog nasilja, navodeći da protivnici čekaju takvu priliku koja bi „obradovala vožda“.

„Vratićemo slobodu mirnim hodom za slobodu, snagom i jedinstvom, bez podela, rasparčavanja i usitnjavanja. Tu nepogodu sklanjamo jedinstvom, snagom i razgovorom. Od vlasti tražimo dogovor o slobodnim izborima, normalnim uslovima za slobodne izbore, tražimo slobodne medije, pre svega RTS, informativni program“, rekao je Stefanović.

On je naglasio da javni servis mora biti otvoren za različite ideje koje narod treba da čuje, a političari da sučele svoje programe.

„Izađite junačine, da se dogovorimo oko nečeg što je normalno. Nećete iz ruku slobodarskog naroda otimati ono što je imao u 19. veku“, istakao je Stefanović, upitavši vlast gde će im duša.

„Znamo da vrh te stranke duše i nema. Mi ih pitamo gde ćete posle kada zakon svoju oštricu izvadi, ne stranke, ne vlasti nego zakon i slobodno tužilaštvo. U koju ćete rupe pobeći i gde ćete se skloniti, ne od nas nego od zakona“, rekao je Stefanović.

On je rekao da nije dovoljno da kriminalci iz vlasti samo odu u zatvor, a da u budžet u ekspresnom postupku ne vrate imovinu koju su narodu oteli, navodeći da bez toga nema pravde.

„Ne postoji način da nas podelite. Ne postoji način da odustanemo. Ova energija i snaga neće nestati. Svake nedelje protesti, slobodna zona u Beogradu, idemo zajedno, idemo do pobede, idemo do slobodnog Kragujevca i slobodne Srbije. Smrt fašizmu i sloboda i pravda narodu“, poručio je Stefanović.