Igmanska inicijativa: Fašizam se otvoreno kezi, nisu isto Blajburg i Jasenovac

Vesti 12. maj 201917:59 > 18:04
N1

Oni koji danas vode politiku u regionu ulaguju se gubitnicima iz Drugog svetskog rata, a pokušaj izjednačavanja Blajburga i Jasenovca ruga se žrtvama fašizma, rekao je poslednji predsednik SFRJ Stjepan Mesić na Antifašističkom pikniku na Fruškoj gori.

Petnaesti i, kako je rekao njegov domaćin Aleksadar Popov, poslednji put, okupio je nekadašnje državnike, diplomate, novinare i članove Igmanske inicijative.

Uz partizanske pesme i pozdrav koji je i danas, kažu, podjednako bitan kao pre 70 godina.

„Antifašisti i antifašistkinje – smrt fašizmu, sloboda narodu!“

Na Fruškoj gori okupili su se 15. i poslednji put. Prijatelji iz nekada zajedničke države. Vreme je, kažu, da štafetu prepuste mlađima.

„To je tim pre potrebno zato što nam se fašizam više nego ikada, bar u novije vreme, otvoreno kezi i pokazuje svoju odvratnu njušku i ako se mi tome ne budemo suprotstavili, situacija će biti mnogo gora“, kazao je Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

„Mnogi to potcenjuju, mnogi misle da je to nešto prolazno, ali bauk fašizma kruži Evropom i on je i nas zahvatio. Ne možeš izjednačiti Jasenovac sa Blajburgom. Pre svega, tamo niko nije ubijen, tamo je kapitulirala kvislinška vojska“, kazao je Mesić.

Tekovine antifašizma zajedno neguju. Pre skoro dve decenije osnovali su Igmansku inicijativu kako bi se suprotstavili rastućem nacionalizmu. Za razliku od političara, koji pregovaraju o tome hoće li i kada sesti za pregovarački sto, oni sa razgovorom nikada nisu ni prestajali.

„Zašto je tako teško razgovarati ili pregovarati? Pa svaki misli da ima pravo, a niko ne misli da svi imaju pravo“, izjavio je Zef Šalja iz NVO „Majka Tereza“.

„Mi ne pregovaramo, mi razgovaramo. U tome je glavna razlika“, rekao je karikaturista Predrag Koraksić Koraks.

Zato je proces okupljanja lidera iz regiona koji su pokrenuli nemačka kancelarka i francuski predsednik dobar korak, kaže poslednji jugoslovenski ministar spoljnih poslova.

„Ključno u tome je steći međusobno poverenje, ključno u tom delu je ojačati odgovornost, ključno u tom delu je napraviti jedno novo samopouzdanje zajedničko“, naglašava jugoslovenski političar i diplomata Budimir Lončar.

A pre svega toga, dodaje Lončar, treba prestati sa negiranjem istorije i prekrajanjem istorije – čestom pojavom u regionu danas.