Nastavljeno suđenje za pokušaj ubistva Beka, bez saslušanja Adrovca video linkom

Vesti 16. maj 201913:50 > 14:06
N1

Suđenje za pokušaj ubistva Milana Beka nastavljeno je pred Višim sudom u Beogradu. Sudsko veće je odlučilo da suprug Maje Adrovac i prijatelj Aleksandra Zdravkovića - kojima se sudi za pokušaj ubistva biznismena - neće biti saslušan putem video linka.

Adrovac se nalazi u zatvoru u Cirihu, a švajcarski sud je – kako je rečeno na današnjem ročištu – postavio previše zahteva za održavanje saslušanja linkom.

Ivan Adrovac, bivši pripadnik grupe „Pink Panter“ i suprug drugooptužene za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka – Maje Adrovac, neće biti saslušan u svojstvu svedoka u ovom slučaju putem video linka, odlučeno je na današnjem ročištu koje je održano pred Višim sudom u Beogradu. 

Sud je stavio van snage zahtev za njegovo saslušanje linkom, jer je – prema rečima sudije Marine Anđelković – švajcarsko pravosuđe zahtevalo da pre saslušanja bude dostavljen katalog pitanja, tražili su garancije o poverenju, da srpski pravosudni organi ne vode zapisnik i isključenje javnosti. Sud smatra da zahtevi švajcarskog suda sa kojim je trebalo da bude uspostavljen video link, nije u skladu za ZKP-om.

„Koliko shvatam, oni imaju otpor, traže da potpišemo nekakve izjave da ne smemo da obaveštavamo javnost o svedočenju, a naš postupak je javan. Ne vidim kako to da rešimo. Takođe traže da se ne snima i da mi ne vodimo zapisnik, već da ga oni vode što je nemoguće da prihvatimo. Zahtevaju i da dostavimo katalog pitanja i da od njega ne odstupamo. Ne vidim način da ovo izvedemo“, navela je sudija Marina Anđelković.

Advokati obe strane pre odluke sudskog veća ostali su pri predlogu da Adrovac bude saslušan kao svedok, ali su kao alternativu svedočenju putem video linka predložili da on da izjavu u policiji i tužilaštvu Švajcarske.

Ivan Adrovac je, podsetimo, uhapšen u martu 2016. godine u Švajcarskoj i osuđen na 14 godina zatvora, jer je učestvovao u nizu pljački zlatara u toj i drugim zemljama Zapadne Evrope.

On se od početka slučaja za pokušaj ubistva Milana Beka pominje, ali nije među optuženima.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. jun, kada se nastavlja dokazni postupak, a nakon toga slede završne reči pred izricanje presude.