Žanić: Neće biti političke volje da Radeta i Jojić budu izručeni Hagu

Vesti 16. maj 201917:23 > 17:24
N1

Ne verujem da će biti političke volje da radikali Vjerica Radeta i Petar Jojić budu izručeni Hagu, ocenila je Ivana Žanić iz Fonda za humanitarno pravo.

„Od kako je Haški tribunal objavio da trazi Radetu i Jojića verovala sam da će oni morati da budu isporučeni Tribunalu, odnosno Mehanizmu, gde će im se suditi za nepoštovanje Suda. Mehanizam je prepoznao da pred domaćim sudom svedoci ne bi mogli da daju bezbedno iskaz i zato je odluka takva. Ali verujem da ih Srbija neće izručiti, jer se čuje velika samouverenost i Jojića i Radete da ih država neće zaboraviti i da ih neće isporučiti“, rekla je Žanić.

POVEZANE VESTI

Ona je podsetila i da smo do sada smo uvek imali najave političara da ne postoji obaveza države da oni moraju biti isporučeni zbog procesa za nepoštovanje Suda.

„Međutim, da bismo zaista mogli da gledamo u budućnost moramo da rešimo slučajeve iz prošlosti koje još nismo uspeli da razrešimo“, istakla je.

Žanić je rekla da su nalazi danas predstavljenog izveštaja Fonda za Humanitarno pravo o suđenjima za ratne zločine za 2017. i 2018, da nadležni odugovlače kada su ovi procesi u pitanju i da su ta suđenja gotovo zamrla.

Tačno je da su i pred Haškim tribunalom suđenja trajala dugo, ali su optuženima stavljani na teret brojni i kompleksin zločini, dok u Srbiji više nema tako kompleksnih slučajeva, objasnila je Žanić.

„Slučaj Lovas je i dalje u prvostepenom postupku, posle 12 godina, šest optuženih je umrlo za to vreme, samim tim smanjuje se i broj žrtava na koje se optužnica odnosi“, navela je govoreći o odugovlačenjima procesa za ratne zločine.

Polako suđenja za ratne zločine zamiru, to je taktika Tužilastva, gotovo da ne pokreću optužnice koje su rezultat njihove sopstvene istrage, kaže Žanić i dodaje da su od 14 optužnica samo četiri rezultat rada Tužilaštva, dok su ostale ustupljeni predmeti iz BiH, a tužilaštvo samo treba da vodi postupak.

„Taktika je, čini se, da imaju što manje istraga, da ne procesuiraju visoko rangirana vojna lica, i da se procesi odugovlače“, navela je.

Kako je rekla, vlast ima veoma neprimerene izjave o zločinima iz prošlosti.

„Tu je premijerka, ministar koji dočekuje osuđene ratne zločince i govori da je ovo vreme ponosa i da Srbija nema čega da se stidi. U takvom kontekstu treba da radi tužilastvo“, dodaje.