Beograd o rezoluciji Kosova: Provokacija i skretanje pažnje sa zločina OVK

Vesti 16. maj 201919:00 > 19:12
Izvor: N1

Inicijativa predsednika kosovske Skupštine, u Beogradu se doživljava kao provokacija i skandal - dok zvaničnici zaduženi za kosovsko pitanje, potez ocenjuju kao skretanje pažnje sa zločina nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova.

Upućeni novinari upozoravaju da je u pitanju samo poslednji u nizu poteza u kvazi-diplomatskom meču, u kojem već godinama ravnopravno učestvuju obe strane.

Čista propaganda, ali i taktika – tako predlog rezolucije kosovske skupštine opisuje predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun. On je u jutarnjem Dnevniku RTS-a izjavio da Priština, suočena sa gubitkom podrške Zapadnih zemalja, pokušava da skrene pažnju sa zločina koje je počinila OVK.

POVEZANE VESTI:

„Oni su suočeni sada sa pozivima specijalizovanog tužilaštva, da daju iskaze, očekuje se podizanje optužnica, očigledno je da oni, poput Kadrija Veseljija, Tačija, Haradinaja i drugih, koji sporvode ovu sada dobro osmišljenu kampanju, su oni koji mogu da se nađu na tim optužnicama. Zbog niza jednostranih poteza koje su povukli Albanci sa Kosova, poput uvođenja taksi, zatim Zakona o transformaciji tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, odbijanja da nastave dijalog tako što neće da ukinu takse, izjavama o nekakvom ujedinjenju Kosova i Albanije, žele da skrenu pažnju upravo tog dela međunarodne zajednice sa sebe i da stvore sliku o tome da su Albanci žrtva u minulim sukobima“, smatra Drecun.

U iskrenost namere kosovskog parlamenta sumnja i novinarka iz Kosovske Mitrovice Sanja Sovrlić. Ona, međutim, skreće pažnju na veliki broj nekažnjenih zločina koje su na Kosovu počinile obe strane.

„S obzirom na to da su na vlasti i u Prištini i u Beogradu političari koji su itekako bili aktivni tokom tiih ’90-ih, meni ovo nekako liči na stavljanje senke pokušaje da se skrene pažnja sa onoga što se potencijalno može dešavati kada je u pitanju Specijalni sud. S obzirom da se inicijativa odnosi na zločine koji su člinjeni nad albanskim a ne i nad srpskim stanovništvom, govori da ta namera nije dovoljno iskrena. Žrtve su za političare samo brojevi kojima oni manipulišu i stiču političke poene, a ne ljudi sa imenima i prezimenima“, kaže novinarka pltaforme Crno-beli svet Sanja Sovrlić.

Da je u pitanju još jedna u nizu opasnih političkih igara bez iskrene namere da se zločini rasvetle smatra i dopisnik albanskih medija iz Beograda Idro Seferi

„Postoji potreba za pravdom, jer na Kosovu se stvarno desilo dosta zločina koji se nisu rasvetlili nikad, prva greška je pravljena od međunarodnog Tribunala, koji nije osudio te zločine što su se dogodili, nego samo neke figure. Bilo bi zanimljivo videti, ali nisam siguran koliko vlasti na Kosovu mogu da formiraju takav sud i koliko on može da operiše u realnosti, i to je nekako žalosno jer ne bi trebalo igrati se žrtvama ni sa jedne ni sa druge strane“

Inače, sve se dešava samo četiri dana uoči izbora za gradonačelnike u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova. Na izbornim listićima, od predstavnika srpske zajednice, naći će se samo kandidati Srpske liste. Upravo zbog njihovih ostavki, podnetih u novembru prošle godine, su izbori i raspsani, što novinari tumače kao još jednu političku intrigu kojom se skreće pažnja sa nastavka dijaloga i realnih problema građana Kosova.