Apelacioni sud: Osuđeni za ubistvo Ćuruvije ostaju u kućnom pritvoru

Shutterstock

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbio žalbu Tužilaštva za organizovani kriminal kojom je traženo da se dvojici osuđenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Milanu Radonjiću i Ratku Romiću, odredi zatvorski, umesto kućnog pritvora uz elektronski nadzor, potvrdila je za RSE za portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Radonjić i Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu. Kako je navela Piljić, žalba je odbijena zato što „ne stoje žalbeni navodi tužilaštva“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

POVEZANE VESTI:

 Apelacioni sud je utvrdio da je prvostepeni sud pravilno zaključio da okolnosti koje ukazuju na uznemirenje javnosti, kao i na opasnost od bekstva, nisu više takvog intenziteta da bi im bio određen zatvorski pritvor, koji je najstroža zakonska mera za obezbeđenje prisustva okrivljenih. 

„Njihovo prisustvo moguće je obezbediti sledećom zakonskom merom po težini, a to je zabrana napuštanja stana uz elektronski nadzor“, prenela je Piljić stav Apelacionog suda. 

Taj sud je u odluci ukazao da su okrivljeni proveli u pritvoru više od tri i po godine, da se skoro već dve godine nalaze na meri zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor, što nisu zloupotrebili, kao i da se terete da su krivično delo izvršli 1999. godine.

Prema mišljenju Apelacionog suda, odluka prvostepenog suda bila je ispravna, imajući u vidu protok vremena, fazu u kojem se krivični postupak nalazi, kao i odredbu zakona koja propisuje da se ne primenjuje teža mera ako se ista svrha može postići blažom merom.

Presudom Specijalnog suda od 5. aprila ove godine pored Radonjića i Romića za ubistvo Ćuruvije osuđeni su i tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić na 30 godina zatvora, a pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak na 20 godina zatvora.

Marković u zatvoru već služi kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine, doj je Kurak u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.