Radnici fabrike Spilit u Vranju zbunjeni dešavanjima, traže pomoć gradonačelnika

Vesti 24. maj 201916:53 > 17:00
N1

Radnicima vranjskog preduzeća Spilit, čiji su ruski vlasnici i rukovodstvo napustili fabriku prošle nedelje bez objašnjenja, danas je ponuđeno da potpišu ugovore o otkazu, posle čega je delegacija od šest radnika otišla na sastanak kod gradonačelnika.

Ekipi N1 nije dopušteno da prisustvuje sastanku, a prilikom prethodnog pokušaja da u samoj fabrici saznamo šta radnici potpisuju, udaljeni smo iz hale.

Vranjancima koji su tokom poslednje dve godine u ruskom Spilitu pravili nameśtaj, nije jasno šta je dovelo do toga da im poslodavci samo „nestanu“ iz firme i ostave ih na cedilu, a posla je, prema njihovom utisku, bilo. Većina kaže da nije primila poslednje dve zarade.

„Sad teraju da radnici potpisu raskid ugovora, a plate nisu dali. Kako to može? Udjite tamo i pogledajte“, kazao je radnik Zoran Ristić.

Rukovodstvo je i njima nedostupno, kažu radnici, od kojih su mnogi angažovani preko posredničke agencije.

„Firma posluje sa tri firme – jedna je Nefa koja postoji u Rusiji, druga je Spilit koju vidite ovde i treća je agencija preko koje je 70 odsto radnika osigurano i imamo ugovore o radu. Zove se Adeko i nalazi se u Beogradu. Preko nje smo i primali platu“, objašnjava radnik Saša Stojiljković.

POVEZANE VESTI

Zašto je to tako, nisu se mnogo pitali, dok je plata bila redovna, jer…

„Ovo je Vranje, da se ne lažemo…“, kaže Stojiljković.

Da nešto nije u redu saznali su 16. maja, kada ih je na poslu dočekalo obaveštenje da su na kolektivnom godišnjem odmoru do daljeg, bez ikakvih detalja.

„Preko Spilita su isplatili za april, bez putnih troškova, a Adeko još nije. Aprilska i majska nije nam isplaćena, ima ljudi koji nisu iskoristili ni odmore“, kazao je Predrag Trajković.

„Mi ćemo zakonski da idemo da tražimo svoja prava, nadamo se uz pomoć našeg predsednika, gospodina Vučića“, navode.

U dokumentu koji im je danas ponuđen da potpišu, stoji da se angažovanje otkazuje zbog trajno smanjenog obima posla, a neki su nam nezvanično rekli da su danas dobili ponudu da počnu da rade isti posao u novoj firmi u okolini Vranja.

U Gradskom veću u Vranju kažu za N1 da su i sami iznenađeni ovakvim načinom zatvaranja proizvodnje ruskog partnera, kome su planirali uskoro da daju i subvencije.

„Mi nismo sa njima imali nikakve ugovore, niti bilo šta. Imali smo krajnje korektnu komunikaciju, ali onda shvatite da vam se na brojeve koje imate niko ne javlja“, kaže Nebojša Zupančić, član Gradskog veća u Vranju.

Radnici, kojih je danas ispred fabrike bilo više desetina, rekli su da će posredovanje, informacije o tome šta se dešava, ali i pomoć, tražiti od samog gradonačelnika Slobodana Milenkovića jer je, zajedno sa poslovodstvom Spilita, fabriku svojevremeno obilazio i, kako je sam govorio, imao odličnu saradnju sa njima.