Vlast tvrdi da opozicija nema argumente, oni kažu da neće u "Vučićevu farsu"

Vesti 25. maj 201919:03 > 19:28
N1

Uoči skupštinske sednice o Kosovu, koja je zakazana za ponedeljak, 27. maj, sve više reakcija na tvrdi stav opozicionih političara koji ne žele sa Vučićem u skupštinske klupe. Predsednik smatra da u parlament neće doći jer nemaju argumente po pitanju Kosova, dok je poruka druge strane da ne učestvuju u farsama Aleksandra Vučića.

Nije, kaže, ni glineni golub, ni saobraćajni znak da ga čupaju i lomataju, i opoziciji poručuje da se temeljno priprema za skupštinsku govornicu i podnošenje izveštaja o Kosovu. Onima koji ga neće uživo slušati, kaže.

„Evo ja došao u ring. Prilika da me zgazite. A nećete? Znate zašto nećete? Zato što ne možete“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dan kasnije, u sličnom tonu na dve televizije, govore i predsednica skupštine i šef srpske diplomatije. Dačić kaže da reči nemaju jaču zvučnost ispod šatora nego u Skupštini Srbije, dok Maja Gojković ponavlja da od Kosova nema važnije teme.

POVEZANE VESTI:

„Njihovo odsustvo znači da nemaju političku odgovornost prema građanima koji su ih birali, niti imaju politički stav o tome kako rešiti pitanje dijaloga Beograda i Prištine i kako rešiti pitanje Kosova i Metohije“, smatra predsednica Skupštine Maja Gojković.

Lider Stranke slobode i pravde odgovara da o tako, za vladajuće, važnoj temi, sedam godina nije bilo ni dijaloga, ni sednice Skupštine, ali ni usvojene pregovaračke platforme.

„Sada pošto opozicija bojkotuje parlament i pošto je jasno da mi u tome nećemo učestvovati, pravi se ta jedna fingirana sednica na kojoj mi nećemo biti. Dijalog podrazumeva iskrenu želju za dijalogom, a ne samo formalne preduslove“, poručuje lider SSP Dragan Đilas.

Prisustvo opozicije toj sednici bilo bi „aboliranje“ Vučićeve sedmogodišnje netransparentne kosovske politike, smatra bivši predsednik Boris Tadić. Zato je, dodaje, sednica „propagandistička farsa“, sa ciljem da se opozicija predstavi kao neodgovorna. Tadić ističe i da aktuelni šef države nikada ništa nije predložio, niti je njegov plan o Kosovu bilo ko video i čuo.

„Što se svi prave ludi u ovoj zemlji. Kako smemo da vam iznesemo šta je to što pokušavamo da uradimo. Što da damo našim protivnicima sve na tacni, e ovo nam je sledeći potez. Imamo damu i topa manje, a evo da znaš da te pripremimo, napašćemo ti kraljevo krilo. Ne pada mi na pamet da o tome govorim. Podnosim izveštaj ljudima šta je bilo i govoriću načelno šta je to što možemo da radimo i kako da se borimo za svoj narod“, objašnjava Vučić.

Dragana Pejović iz Udruženja novinara Srbije od tog izlaganja mnogo ne očekuje. Smatra da Vučić neće biti otvoren za razgovor i da neće reći ništa novo

„Briselski proces se vodi pod velom tajni sve vreme, zato su nagađanja tako velika. Mnogo je spinova i jako je teško razabrati šta je tačno“, rekla je Pejović.

Do izlaganja i skupštinske rasprave, za potrebe javnosti dokument od sto jedne strane okačen je na sajt Skupštine.