Sednica o Kosovu: Vlast očekuje otvorenu raspravu, opozicija kaže – Vučić kasni

Vesti 26. maj 201918:55 > 18:56
N1

U Narodnoj skupštini će u ponedeljak biti održana sednica na kojoj će predsednik Aleksandar Vučić podneti izveštaj o Kosovu i Metohiji. Sednici će prisustvovati i premijerka Ana Brnabić, ministri, kao i direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić. Na sednicu neće doći deo opozicije, koji bojkotuje rad parlamenta, jer je, kako kažu, ona šarena laža.

Pojedini lideri opozicije, poput Boška Obradovića i Zorana Živkovića, predsedniku su pitanja uputili javno, u pisanoj formi.

Predsednik Srbije dolazi u parlament da govori o Kosovu u trenutku kada već pola godine nema dijaloga sa Prištinom, kada je ideja o razgraničenju zvanično proglašena mrtvom, a jedna od strategija Beograda je – da se „pravi blesav“.

POVEZANE VESTI

U izveštaju koji je za sednicu pripremila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, navodi se sve što je do sada bilo, ali ne i kakvi su planovi za budućnost.

„Očekujem da bude jedna otvorena rasprava koja će dati presek situacije u kojoj se nalazi rešavanje kosovskog problema i da ćemo verovatno čuti neke predloge, ne samo od predsednika Vučića i direktora Kancelarije za KiM, nego i samih poslanika – kako zamišljamo put kojim treba dalje ići“, kaže predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

„Imaćete prilike u naredna dva dana da čujete novo bildovanje njegovog patrioskog kapaciteta i novu neku pripremu za naredne izbore. To je sve populizam, to je će sve biti, naravno, jedna šarena laža u kojoj mi ne želimo da učestvujemo“, kaže Balša Božović (DS).

Iako imaju čitav niz pitanja za predsednika Vučića, deo opozicije ostaje odlučan u bojkotu i kaže da predsednik s  dolaskom u parlament kasni više godina.

„Sedam godina je Aleksandar Vučić propustio priliku da lično objasni građanima Srbije šta on zapravo radi i o čemu on pregovara i razgovara“, kaže Božović.

„Pa kakav je to argument, pa evo imate priliku. Šta ćete sada? Da ne održimo sednicu, pa da ćete kroz tri godine da kažete – evo deset godina vas pozivamo. Evo, došao je čovek, iako nema ničeg novog“, navodi Drecun.

Božović: Kosovska politika se udaljila od Briselskog sporazuma

N1

  Poslednji put „nečeg novog“ bilo je početkom 2013. kad je u skupštini potvrđen Briselski sporazum. Za taj sporazum, osim vlasti, glasala je Demokratska stranka. Današnja kosovska politika udaljila se od tog sporazuma, kažu u DS.

„Taj papir je bio veoma važan i taj sporazum je bio veoma važan. Naravno glasali smo za njega, zato što mi želimo normalizaciju odnosa. Mislim da su stvari otišle predaleko, on je nastavio razgovore, rekao je – odavde nastavljam ja… Nije nam rekao u kom okviru, nije nam rekao oko čega će razgovorati“, kaže Božović.

Sednica bi mogla da traje i dva dana, budući da će SNS, na predlog samog predsednika Vučića, tražiti da se udvostruči vreme za raspravu, odnosno da poslanici umesto pet imaju deset sati. Na samom početku sednice govoriće Aleksandar Vućič, a kako navode pojedini tabolodi bliski vlasti, predsednik je spremio govor koji će trajati najmanje dva sata.