Advokatska komora Vojvodine: Izmene Krivičnog zakonika suprotne EU standardima

Vesti 27. maj 201912:47 > 12:53
N1

Upravni odbor Advokatske komore Vojvodine izrazio je zabrinutost zbog, kako su rekli, činjenice da značajnim izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, kakve su donete krajem maja, nije prethodila temeljna, stručna i javna rasprava.

„Stoga su neka rešenja suprotna evropskim pravnim standardima, a moguće posledice su otežan put u pridruživanju Srbije Evropskoj uniji i odgovornost za štetu koja će biti dosuđivana od strane Evropskog suda za ljudska prava“, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Upravni odbor, saopšteno je, posebno osuđuje neprimerene izjave u skupštinskoj debati pojedinih visokih predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti.

„Oni su kritičare takvih rešenja, i poimenično i generalno, zbog izraženih stručnih mišljenja izlagali klevetama i porugama, optužujući ih da rade protiv interesa države“, navodi Advokatska komora Vojvodine.

Skupština Srbije usvojila je izmene Krivičnog zakonika, kojima se u kaznenu politiku, za teška krivična dela, a pre svega za ubice i silovatelje dece i trudnica, uvodi doživotni zatvor. Stručnjaci su upozorili da je deo zakona suprotan Ustavu, ali i konvencijama o zaštiti ljudskih prava.