Miletić: Vučićevo izlaganje u Skupštini u svrhu odlaganja kosovskog rešenja

Vesti 27. maj 201918:12 > 18:15
N1

Nekadašnji potpredsednik Skupštine Kosova, sada član Pokreta slobodnih građana, Petar Miletić, izjavio je za N1 da je razgovor predsednika Republike Aleksandra Vučića sa članovima Sinoda SPC, kao i predstavljanje njegovog izveštaja o Kosovu u parlamentu, u svrhu odugovlačenja rešenja za kosovski problem.

Miletić je u Danu uživo TV N1 ocenio da je neko iz međunarodne zajednice izvršio pritisak na vlast da nešto pokrene po pitanju Kosova, ali da su poslednje aktivnosti predsednika Vučića u svrhu odugovlačenja rešenja.

„Ovo će biti samo jedan od dana kada će predsednik Vučić imati na svim televizijama direktan prenos od dva-tri sata obraćanja naciji, i ništa više od toga“, kazao je on.

POVEZANE VESTI

Miletić je izneo i kritike na račun Vučića što nikada nije objasnio šta znači razgraničenje, a dodao je i da se dve strane u kosovskom dijalogu toiliko dobro poznaju da više ni sa čim ne mogu iznenaditi jedna drugu.

Greška je, prema njegovom mišljenju u tome, što dijalog vodi o statusu i teritoriji, umesto o životu građana. Smatra i da je Vučić načinio grešku što je nakon uvođenja taksi prekinuo dijalog, umesto da je intenzivirao razgovore kako bi se problem rešio.

„Očigledno će morati onaj ko je najuticajniji – a to su SAD – da pritisnu Haradinaja, i očekujem da će se to desiti. Vučić će to predstaviti kao veliku pobedu, a daće nešto zauzvrat“, prognozirao je Miletić.

Na pitanje šta bi to Vučić mogao da da prištinskoj strani, Miletić je rekao da bi to najverovatnije bila dalja integracija severa Kosova u kosovsku državu, i rešavanje pitanja poput Trepče, Gazivoda ili Brezovice.

Miletić je ipak mišljenja da aktuelne političke elite i u Beogradu i u Prištini nisu kadre da reše problem Kosova, i da je rešenje u promeni vlasti.

„Ono što bi mi (PSG) kandidovali kao temu je politika regionalnog mira. Živimo još u devedesetima. Moramo sve da izvrnemo na postovu da bi počela da se rešavaju sva pitanja, pa i kosovsko“, poručio je Miletić.