Beograd obavešten o akciji na severu Kosova ili ne?

Vesti 29. maj 201920:00 > 20:07
Izvor: Screenshot

Dan nakon akcije hapšenja na severu Kosova, ostalo je otvoreno pitanje da li je Beograd bio obavešten šta će se dogoditi. Da nije bilo iznenađenja - tvrde u Kforu, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da kontakta nije bilo i da Kfor ne govori istinu.

Utorak, 28. maj, zora – kosovska policija na prostoru severa Kosova pretresa i hapsi osumnjičene za korupciju, među kojima je najviše Srba. Sve uz znanje Beograda, kaže za Prvu televiziju portparol Kfora Vićenco Graso.

POVEZANE VESTI

„Vlasti Srbije bile su obaveštene da će doći do akcije hapšenja na severu Kosova, nije bilo iznenađenja. Situacija je bila pod kontrolom i konstantno smo je pratili. Imali smo dobru razmenu informacija i bili smo u kontaktu sa srpskim vlastima“, naveo je Graso.

Pomenute srpske vlasti tvrde da kontakta nije bilo, dok predsednik nije naredio drugačije.

„Prošli put sam rekao da lažu, a sada ću da kažem da ne govore istinu. Evo, ja ga pozivam da kaže koga je obavestio, pošto juče u jednom trenutku nije hteo da se javi ni (načelniku Generalštaba Milanu) Mojsiloviću. A onda mi više nismo hteli da se javljamo. Pa su se opet negde čuli oko pola 12, 12, i to kada sam rekao stupite u kontakt“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

o što komunikacije nije bilo, ne znači da vlasti u Srbiji nisu očekivale hapšenja – koja je čak i predsednik Srbije i najavio pre više od 10 dana.

„Od kada sam ja to javno rekao – mi smo od svih njih tražili da prekinu, da to ne urade nikada. A kada su rekli moramo, mešate se, to su korupcija i kriminal – tada su naši ljudi iz kancelarije tražili da pošalju poziv i rekli su im da ne upadaju ljudima na sever“, naveo je Vučić.

Leđa predsedniku čuva i šef diplomatije iako njegov resor nema nikakve veze sa komunikacijom sa Kforom.

„Mislite, da li su nas informisali o tome? Ne. Naša država nije bila informisana o bilo kakvim aktivnostima koje će se sprovoditi na severu“, naveo je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova.

Da li je na delu bio napad na Srbe ili borba protiv organizovanog kriminala – došlo je do prekomerne upotrebe sile, smatra novinar Slobodan Georgiev: „Prekomerna upotreba sile za nešto što treba da bude policijska akcija. Svi preteruju – preteruje Beograd, preteruje Priština. Ja mislim da Beograd vrlo lako može da pokaže da Priština vara, ne tako što će dizati migove, već tako što će objaviti ko su Srbi koji su uhapšeni“

Mnogo više nego predsednik – KFOR-u veruje Savez za Srbiju – oni su tokom dana saopštili da su izjave iz misije samo potvrdile njihovu pretpostavku da je, kako kažu, na delu zajednička režija predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Ramuša Haradinaja.