Sindikat pravosuđa razmatra početak generalnog štrajka

Vesti 31. maj 201910:56 > 11:01
N1

Sindikat pravosuđa Srbije nastavlja sa jednočasovnim štrajkovima upozorenja u sudovima i tužilaštvima, započetim pre četiri dana, a razmatra i početak generalnog štrajka, rekla je predsednica tog sindikata Slađanka Milošević.

Milošević je navela da štrajk traje od 11 do 12 sati, a želja predstavnika Sindikata je da skrene pažnju na manjak zaposlenih i višak predmeta u sudovima i tužilaštvu. O jednočasvnom štrajku stranke i advokati obavešteni su dopisom istaknutim na šalterima arhiva i pisarnica sudova i tužilaštava.

POVEZANE VESTI

Milošević kaže da je odziv zaposlenih odličan, jer su se „svi umorili od raznih lažnih reformi koje nisu unapredile, nego usporile rad pravosuđa“. Poručuje da ne mogu usvojeni zakoni, bez obzira na kvalitet papira i font slova, za koje nisu obezbeđeni ljudi, finansije i zgrade da smanje zatrpanost srpskih sudova, niti poboljšaju borbu protiv kriminala i korupcije.

„Zaposleni od Subotice do Vranja solidarno zastaju sa radom zbog robovskog statusa nameštenika i zaposlenih na određeno vreme“, rekla je Milošević.

Ona je napomenula da su predstavnici sindikata razgovarali sa ministarkom pravde Nelom Kuburović o njihovim problemima, a da će, ako izostane adekvatan odgovor, biti razmotrena i mogućnost generalnog štrajka.

Mlošević nije zadovoljna epilogom reformi, koje su kako je objašnjavano, imale za cilj rastetrećenje sudova i smanjenje broja predmeta.

„Prema izveštaju Vrhovnog kasacionog suda, u prošloj godini u radu Vrhovnog kasacionog suda, osnovnih, viših i apelacionih sudova bilo je ukupno 4.000.000 predmeta, od čega je urađeno 2.089.237 a ostalo nerešeno 1.911.213 predmeta“, rekla je Milošević.

Napominje da ovom broju treba dodati još i predmete prekršajnih i privrednih sudova, Upravnog suda, kao i predmete Privrednog apelacionog i Prekršajnog apelacionog suda, pa tako dolazimo do broja predmeta od blizu 6.000.000. Ovaj impozantan broj predmeta obrađivalo je 2.700 sudija i manje od 10.000 državnih služenika i nameštenika.