Pola godine protesta u Srbiji obeleženo šetnjom i Slobodnom zonom u Kruševcu

N1

Protesti u Srbiji, najpre pod sloganom "Stop krvavim košuljama", a potom "Jedan od pet miliona", počeli su pre tačno pola godine. Polugodišnji jubilej obeležen je premeštanjem takozvane Slobodne zone u Kruševac.

Pola godine protesta obeleženo je formiranjem „Slobodne zone“ i otvaranjem „Muzeja naprednjačkog realizma“ na glavnom kruševačkom trgu, govorima lidera i predstavnika opozicionih stranaka i protestnom šetnjom.

Među govornicima na protestu bio je i Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde (SSP), koji je u novembru prošle godine pretučen u Kruševcu, što je bio i povod za početak protesta.

„Uvek postoji jedna posebna emocija kada se vratimo u Kruševac posle tog 23. novembra prošle godine, kada je bio napad na nas ovde, i mislim u suštini da je Slobodna zona pokazala da se kreće po Srbiji, odlazi na mesta gde postoji potreba za tim“, rekao je Stefanović za N1.

Kruševljanima na protestu poručio je da su oni „najhrabriji i najbolji, oni koji će ovu zemlju povući u njenu budućnost iz ovog blata i tmine u koju nas je naprednjački režim gurnuo“.

Predsednik SSP-a Dragan Đilas misli da se u poslednjih šest meseci mnogo toga promenilo u Srbiji.

„Da se jedna energija pojavila koja ne može da nestane i biće opet na ulicama kad bude bilo vreme. U ovih šest meseci se pokazala vlast kakva je u potpunosti zahvaljujući ovome. Na kraju krajeva, kao posledica protesta, stigao je taj izveštaj Evropske komisije koji vrlo jasno govori ono što mi govorimo“, ocenio je Đilas.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović najavio je da će naredne subote, kada se navrši šest meseci od prvog protesta u Beogradu, biti organizovani protesti u više desetina gradova i opština Srbije pod istim sloganom, iste večeri, kako bi pokazali da je čitava Srbija protiv aktuelne vlasti kazavši da „nema predaje jer je ovo pitanje života ili smrti za ovaj narod, državu, privedu, selo“.

„Mi ne možemo ništa kroz državne institucije koje su zarobljene, naše jedino mesto slobode, naš jedini parlament, naša jedina prava borba je ulica, ulični protesti, demonstracije, građanska neposlušnost, protestne šetnje, do pobede i do skidanja ovog lopovskog režima“, kazao je Obradović.

Predsednik Zajedno za Srbiju i kopredsedavajući ujedinjene Demokratske stranke Nebojša Zelenović smatra da je „pobunjena Srbija uspela da pritera Vučića uza zid“.

„Dakle, svi njegovi pokušaji da odgovori na naše mirne, dostojanstvene, građanske proteste dosad nisu uspeli. Pokušao je sa onom suludom kampanjom ‘Budućnost Srbije’ i nije uspeo. Pokušao je sa štrajkom glađu ministara, i nije uspeo. Pokušao je sa blokadom institucija, nije uspeo. Parlament je ukinut, mi se u parlament ne vraćamo.Tražimo poštene i slobodne izbore i hoćemo na takvim izborima da promenimo lošu vlast“, rekao je Zelenović.

Pred Kruševljanima večeras su govorili i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović, lider Pokreta za preokret Janko Veselinović, kao i Boban Jovanović, Kruševljanin koji je povređen kada i Borko Stefanović.

Posle govora okupljeni su krenuli glavnim gradskim ulicama, noseći na čelu kolone transparent „Stop krvavim košuljama“, kao i na prvom protestu u Kruševcu, pre šest meseci.

Predstavnici Saveza za Srbiju najavili su i da će u ponedeljak nezavisna radna grupa predstaviti analizu političke situacije u zemlji i platformu koja definiše šta je potrebno raditi u narednom periodu.

Poručili su i da će, ukoliko Aleksandar Vučić odbije da raspiše izbore pod fer uslovima, tražiti uključivanje međunarodne zajednice u izborni proces u Srbiji.