Zrenjanin i ceo srednji Banat bez apoteke dežurne noću

Vesti 03. jun 201909:01 > 09:01
N1

Aktivisti Građanskog preokreta ukazali su da grad Zrenjanin od preko sto hiljada stanovnika i čitav srednji Banat koji mu gravitira, a u kojem živi skoro četvrt miliona ljudi, više nema ni jednu apoteku koja dežura noću.

Zrenjanin je pre pet meseci novosadskoj „Apoteci Janković“ dao koncesiju za obavljanje farmaceutske delatnosti u Zrenjaninu narednih 15 godina, a privatni partner je tada preuzeo upravljanje nad 32 „državne“ apoteke.

POVEZANE VESTI

„Decenijama je jedna od tih apoteka, popularno nazvana ‘centralna’ jer se nalazi u glavnoj gradskoj ulici, radila tokom cele noći. Ta praksa je sada ukinuta. Grad od preko sto hiljada stanovnika i čitav srednji Banat koji mu gravitira, a u kojem živi skoro četvrt miliona ljudi, više nema ni jednu apoteku koja dežura noću“, ukazali su iz Građanskog preokreta.

Istakli su i da su apacijenti kojima je potreban lek ili drugo farmaceutsko sredstvo od ponoći do jutra prinuđeni da opsedaju Urgentni centar gradske bolnice ili Službu hitne medicinske pomoći.

„Gradska vlast nije umela da organizuje rad apotekarske ustanove na održiv način, pa je posegnula za privatno-javnim partnerstvom. Možda će na taj način sačuvati radna mesta u ‘državnoj’ apoteci, ali javni interes očigledno nije adekvatno zaštitila“, ocenili su aktivisti Građanskog preokreta.