Plaćanje taksi za dokumenta i na šalterima MUP-a

Vesti 03. jun 201911:52 > 12:00
N1

Takse za izdavanje ličnih dokumenata građani će ubuduće moći da plate na šalterima MUP-a platnim karticama. Ova opcija već je omogućena na pet najopterećenijih terminala na šalterima u Ljermontovljevoj ulici u Beogradu, a ministar Stefanović kaže da se nada da će vrlo brzo biti instalirani u svim policijskim stanicama u Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je danas da je počela prva faza instaliranja sistema koji će građanima omogućiti da sve takse za izdavanje ličnih dokumenata plaćaju karticama na šalterima MUP-a.  

„To je potreba na koju su građani ukazivali, a time se i povećava efikasnost u radu i skraćuje čekanje, istakao je Stefanović prilikom predstavljanja novih elektronskih usluga i WEB servisa MUP.  

Ministar je najavio i da se uvodi podnošenje zahteva o neosuđivanosti iz kaznene evidencije elektronskim putem, bez odlaska u policiju, čime će se smanjiti pritisak na policijske šaltere.

Dodao je da se godišnje izda 750.000 takvih potvrda, a da je prva faza projekta, koja se odnosi na fizička lica, već spremna, dok se uskoro očekuje proširenje i na pravna lica – privredne subjekte.

Prema rečima Stefanovića, ispunjeno je i obećanje dato početkom godine i od jula će građani koji podnose zahtev za izdavanje ili zamenu vozačke dozvole moći da se izjasne da li žele da im se ona dostavi na kućnu adresu.

Kao veliku pomoć građanima on je naveo i to što će od danas biti puštene u rad servisne kamere na 13 graničnih prelaza, a uskoro i na svim ostalim, pa će zainteresovani moći na sajtu MUP pratiti da li negde ima gužvi na izlasku ili ulasku u zemlju.

Stefanović je rekao da svaki prelaz ima dve kamere, jednu za ulaz i drugu za izlaz, kao i da je dostupna svim korisnicima sistema mobilnih telefona Android, IOS i Majkrosoft.

Problem dokumenata i preimenovanja ulica

Upitan da li mu se čini apsurdno da, i pored stalnih hvaljenja premijerke Ane Brnabić postignutim u digitalizaciji, građani nailaze na nepremostive prepreke, poput slučaja kada vlast promeni ime neke ulice, a da ne obavesti MUP, Stefanović se složio da je to nedopustivo.

U Beogradu ni godinu i po dana od promene imena nekih ulica MUP nije dobio tu odluku, pa se građani koji žele da im se promeni adresa u ličnoj karti upućuju na šaltere katastra, gde im se za to naplaćuje taksa od 960 dinara, a Stefanović je rekao da će sa Brnabić razgovarati o tome.

„Da vidimo šta možemo da učinimo i pomognemo građanima u slučajevima kad je ime ulice promenjeno mimo njihove volje. Imamo mogućnost da preko portala E-uprave razmenimo te podatke“, konstatovao je on, najavljujući i da će razgovarati i sa predstavnicima katastra da sa MUP uvežu baze podataka.