Ministarstvo saobraćaja odbacilo upozorenje Udruženja lađara

Vesti 03. jun 201916:22 > 16:22
Ilustracija

Plovidba na rekama u Srbiji odvija se bezbedno, i radi se na povećanju kapaciteta putničkih pristaništa u Beogradu i drugim gradovima, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarstvo je ogovorilo na upozorenje Udruženja profesionalnih lađara Srbije koji su povodom prošlonedeljne nesreće na Dunavu u Budimpešti naveli ozbiljne probleme bezbednosti plovidbe u Srbiji, posebno u Beogradu, gde je broj pristajnja putničkih brodova povećan za više od 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.

POVEZANE VESTI

 „Neprimereno je da jedno strukovno udruženje ovakav tragičan događaj koristi za promociju svog delovanja i pritom iznosi podatke koji dovode građane u zabludu jer netačno prikazuju stanje bezbednosti na našim plovnim putevima“, smatra Ministarstvo.

Ukazano je da postojeći način pristajanja brodova na putničkom terminalu Luke Beograd funkcioniše već jednu deceniju i da do danas nije prouzrokovao bezbednosne probleme, niti u saobraćaju niti u prelsku putnika na obalu, na šta je upozorilo Udruženje.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je navelo da je odavno uočilo da nedostaje pristanišnog putničkog kapaciteta u Beogradu, zbog čega je zajedno sa Opštinom Zemun i Gradom Beogradom pokrenulo izgradnju Međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu, na kojem će radovi biti završeni u avgustu ove godine.

Ministarstvo navodi i da je Lučka kapetanija Beograd uvela posebna pravila plovidbe na beogradskom sektoru koja daju rezultate, jer do sada nije bilo havarija. Svaki dolazak putničkog broda praćen je raportnim i drugim aktivnostima Lučke kapetanije Beograd, koja prati plovidbu svih brodova preko Rečnih informacionih servisa (RIS).

Srbija je prva u Evropi uvela navigacione bove koje su vidljive osoblju brodova u svim uslovima plovidbe, što, kako je ocenjeno, umnogome povećava bezbednost plovidbe i što najbolje govori o aktivnosti nadležnih službi Ministarstva i odnosu prema pitanju bezbednosti, piše u saopštenju.

„Zbog činjenice da (ugostiteljski) splavovi izazivaju opasnost u odnosu na manevar putničkih brodova u sektoru od Ušća do Brankovog mosta, Ministarstvo se više puta obraćalo Gradu Beogradu, koji je nadležan za određivanje lokacija i postavljanje splavova, kako bi se hitno donela nova gradska odluka o postavljanju plutajućih objekata, kako bi se dobio pravni osnov za uklanjanje svih splavova sa ove lokacije. Očekujemo da će ova odluka biti usvojena do kraja juna“, piše u saopštenju.

Navedno je da je „netačna informacija Udruženja profesionalnih lađara da brodovi ne pristaju u Golupcu i drugim pristaništima, kao i da sve više kompanija planira da obustavi pristajanje u Beogradu“, o čemu svedoči povećanje broja pristajanja samo u ovoj godini od pet odsto u odnosu na isti period 2018.