"Nikad veći" budžet u istoriji Beograda, a ponovo stiže pomoć iz državne kase

Vesti 04. jun 201917:06 > 17:10
Shutterstock

Grad Beograd nastavio je da dobija višemilionska sredstva iz državne budžetske rezerve, s obrazloženjem da bi u suprotnom bilo ugroženo poslovanje gradskog budžeta. Da li je to Grad Beograd na ivici bankrota, ili je, pak, po sredi prebacivanje novca na način prema kom nije neophodno da javnost dobije objašnjenje na šta se troše pare.

„Nikad veći budžet u istoriji Beograda“, kako su ga tumačili gradski oci, po svemu sudeći, na klimavim je nogama. Tako barem stoji u rešenju Vlade Srbije, kojim se iz budžetske rezerve Beogradu kao prva pomoć šalje 100 miliona dinara na ime nepredviđenih troškova koji mogu da ugroze likvidnost poslovanja grada. Prvi čovek Beograda kaže – gde se gradi, tu se i pomaže.

„Radi se uglavnom o zajedničkim projektima, koji se planiraju s jedne strane dugoročno, a s druge kratkoročno. Pratimo realizaciju projekata i u zavisnosti od toga da li je realizacija brža ili sporija, imamo prebacivanje novca iz republike prema gradu“, rekao je gradonačelnik Zoran Radojičić.

Republika je prilično široke ruke, budući da je Beograd prošle godine sa istim obrazloženjem primio gotovo četiri miliona evra. U februaru je na račun glavnog grada leglo još 222 miliona dinara, da bi u maju kapnulo još 100 miliona. Poređenja radi, grad Šabac u kom Srpska napredna stranka nije na vlasti, za to vreme nije dobio ni dinar, iako je velikih projekata bilo.

„Tužno je da naša prestonica nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, niti uređenu sanitarnu deponiju, a Šabac sve to ima. Kada bi Grad Šabac dobio deo novca koji mu pripada, kao što svakog meseca mimo svih propisa i kriterijuma dobija Beograd, mi bismo ličili na Celje“, kaže gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Fiskalni savet već godinama ukazuje na netransparentnost ovakvih davanja, jer lokalne samouprave novac iz budžetske rezerve mogu da troše bez saglasnosti gradske skupštine i informisanja javnosti. Bez obzira na to, sva je prilika da sporna praksa neće skoro zamreti.

„Gde god je moguće, treba insistirati na transparentnosti i mislim da je to jako važno“, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

N1: Znači, nećete više uzimati pare od države?

„U zavisnosti od ove dinamike… Ja bih želeo da se grad još brže razvija, da imamo još veću potrebu za pristizanjem sredstava od investitora i države. To mi je primarno, a sa druge strane – da li ćemo se truditi da još bolje planiramo – da, trudićemo se“, kaže Radojičić.

Nije Vlada Srbije pomagala samo Beogradu iz budžetske rezerve. Pet opština na čijem čelu su naprednjaci prošle godine dobilo je blizu dva miliona evra, dok se na spisku onih zbog kojih država grabi iz sopstvene slamarice našla čak i Republika Srpska, koja je dobila više od milion evra.