Sud naložio privođenje Ilije Devića, on poručio da će štrajkovati glađu

Vesti 05. jun 201913:19 > 13:36
Google street view

Viši sud u Beogradu objavio je na svom portalu nalog za privođenje bivšeg većinskog vlasnika ATP Vojvodine Ilije Devića jer se nije pojavio na ročištu koje je trebalo da bude održano krajem prošle nedelje. Ćerka Ilije Devića, Anđelka, kazala je na konferenciji za medije da će njen otac stupiti u štrajk glađu ako ga privedu.

Kako je naveo dnevni list „Danas“, Dević se na ročištu nije pojavio zbog bolesti.

Ćerka Ilije Devića Anđelka Dević, koja je i u menadžementu ATP Vojvodine, rekla je za agenciju Beta da se Dević nije pojavio na tom ročištu jer je bolestan i da za to ima nalaz lekara.

Nalog za hapšenje Devića sud je objavio na dan kada je Dević zakazao konferenciju za novinare, na temu političkih pritisaka na pravosuđe zbog kojih se ne rešava slučaj tog preduzeća.

POVEZANE VESTI

Dević je na sudu već više od deset godina, a predmet ATP „Vojvodina“ nalazi se u monitoringu Evropske unije, jer je jedini sa spiska od 24 sporne privatizacije u Srbiji gde je oštećen investitor, a ne država.

ATP „Vojvodinu“ je Dević kupio na aukciji Agencije za privatizaciju 2004. godine, ispunio je investicioni plan, proširio delatnost, uveo nove linije i zaposlio nove radnike.

Zaključio je ugovor sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković o izgradnji nove Međumesne autobuske stanice što je učinjeno, ali, iako je taj objekat završen, Grad nikada nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju.

Ranije je podneo i krivičnu prijavu protiv Maje Gojković, kao i protiv tadašnjeg direktora Zavoda za izgradnju grada, a sada predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, a šteta od 400 miliona dinara koju su tako napravili, dokazana je pravosnažnom izvršnom sudskom presudom.

Međutim, Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je 20. januara 2015. godine odbacilo tu krivičnu prijavu.

Razrešenje ove afere zahteva i Evropska komisija.

Anđelka Dević: Moj otac će stupiti u štrajk glađu ako ga privedu

Ilija Dević će, ako ga privedu, krenuti u štrajk glađu, rekla je njegova kćerka Anđelka Dević, članica uprave te firme pre stečaja.

Ona je ponovila ranije tvrdnje da je njen otac žrtva dugogodišnjeg progona i političkih pritisaka na pravosudje.

Anđelka Dević je na konferenciji za novinare rekla da njen otac „neće dozvoliti da mu pridje ni jedan lekar zatvorske bolnice, jer nije serijski ubica“.

Ona je saopštila da je jutros u 8.05 na portalu Višeg suda u Beogradu objavljena poterenica za njenim ocem.

Anđelka Dević je rekla da se njen otac nije pojavio prošlog petka na ročištu, navodeći da je taj postupak posledica „montirane krivične prijave“, ali da je advokat odneo „adekvatne lekarske nalaze u sud“.

„Javio se lekaru u Kliničkom centu, leži kod kuće i prima terapiju“, rekla je Anđelka Dević.

Dodala je da je, pre no što je izdat nalog za privodjenje, bilo planirano da on dodje na konferenciju za novinare, ali da nije mogao zbog zdravstvenog stanja.

Cilj privodjenja je, kako je rekla, „da se Ilija Dević skloni od javnosti, da javnost ne bi imala uvid šta se tu dešava“.

Ona je pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pokaže da u Srbiji „domaći investitori imaju svoja prava i pravo na pravedno sudjenje“.

Vučić je „pomogao kod rešavanja probema zdauženih u švacarskim francima, može i u ovom slučaju“, rekla je ona.

Na konferenciji je prikazala, kako je objasnila, snimak Vučićeve izjave u televizijskoj emisij, „pre no što je došao na vlast“, u kojem se čuje kako Vučić kaže da je pokušao da pomogne Deviću, ali da nije uspeo i da je tu reč o nečijim velikim interesima.