Najveća šteta od poplava u Kraljevu, meštani kažu – još ih nisu obišli nadležni

Vesti 07. jun 201918:32 > 18:43
N1

Voda se povukla iz poplavljenih delova Kraljeva, a za sobom ostavila popriličnu štetu. Zanimljivo je da su pod vodom bila naselja koja nisu bila poplavljena ni 2014. godine, a upravo su ona najviše stradala. Meštani kažu da ih još niko od nadležnih nije obišao.

Iako su im pomešane suze sa besom zbog uništenih domova, ipak se nadaju da će od države dobiti pomoć.

Porodici Đalović iz Adrana voda je poplavila kompletno prizemlje. Sve im je uništeno, a voda se nije povlačila nekoliko dana. Spas su pronašli na spratu kuće, koji pritom nije uređen za stanovanje. Kažu, posle 30 godina podstanarskog života, i kada su uspeli da sagrade svoju kuću, za nekoliko sati su ostali bez svega.

POVEZANE VESTI

„Moramo da bušimo zidove da bi vodu isterali iz kuće. Od stvari i bele tehnike nema ništa. Nadamo se u državu i u Vučića, da pomognu ovim ljudima. Biće oni zadovoljni. Brat mi jedini ima primanja od penzije, a to je 15.000 dinara“, kaže za N1 rođak Gojko Đalović.

U poplavama je stradala i stoka. Tako se Budimiru Dugaliću koji živi iza Industrijske zone u Kraljevu udavilo 17 ovaca i jaganjaca. Kaže i da je neverovatno da zbog obližnjih novosagrađenih pogona nisu imali put za evakuaciju.

„Oko metar i po nam je bila voda. Ulazila je u kuću i kroz prozore. Kod mene u dvorištu nikada nije bilo vode. A od 20 ovaca, preživele su mi samo tri, i zvono jedne od udavljenih“, priča Dugalić.

Kuća Đorđa Manića iz Grdice je potpuno uništena. Dve porodice su zbog toga morale da se isele i sada spavaju kod rođaka. U kući posle četiri dana od poplava i dalje stoji voda, jer im, kako kažu, niko nije doneo pumpe.

„Nas sada krive što smo samoinicijativno prokopali deo bedema. To smo isto uradili i 2014. godine, i niko se nije bunio. A to je bio jedini način da ova voda ode. Kod mene je ostala voda i još bar dva dana će biti ovde. Tražio sam pumpe, ali su mi rekle da one nemaju gde da ispumpaju ovu vodu, i zato ih nisu poslali“, kaže Manić.

Kraljevo je najviše stradalo u poplavama i kako su rekli iz lokalne samouprave, dragocena im je pomoć iz svih raspoloživih resursa.