Gosti N1 o konferenciji "Pobunjeni gradovi": Da pokažemo da građani dižu glas

Vesti 08. jun 201910:46 > 10:52
N1

Dobrica Veselinović iz inicijative Ne davimo Beograd i Iva Ivšić iz organizacije Zagreb je naš rekli su u Novom danu da su Međunarodnom konferencijom "Pobunjeni gradovi" hteli da pokažu da građani dižu glas i da žele da vrate gradove sebi. "Da se pokrenemo međusobno i da pokažemo da smo zajedno i solidarniji i jači", rekao je Veselinović.

Govoreći o Međunarodnoj konferenciji „Pobunjeni gradovi“, čiji je domaćin inicijativa „Ne davimo Beograd“, Veselinović kaže da su želeli da pokažu da u Evropi i na svetu postoji talas građanskih pokreta koji počinju na lokalu.

„Koji grade drugu vrstu politike, da se pokrenemo međusobno i da pokažemo da smo zajedno i solidarniji i jači i da će taj talas početi da osvaja naše gradove“, kaže on.

N1

Kako je rekao, hteli su da pokažu da po gradovima postoje grupacije koje se bune „protiv uzurpacije javnih dobara“.

„Da građani dižu glas i žele da vrate gradove sebi“, kaže on.

Iva Ivšić je rekla da je u Hrvatskoj pre dve godine osnovana politička platforma „Zagreb je naš grad“, koja je okupila različite pojedince i inicijative.

„Te 2017. godine je platforma osnovala stranku i izašla na lokalne izbore. Ostvarili smo rezultat koji nismo očekivali, jer smo tek napravili prvi korak u političku arenu, osvojili smo 7,6 odsto“, kaže ona.

Veselinović ističe da, ono što se dešavalo u Zagrebu, počinje da se dešava u Beogradu.

N1

„Hrvatska je u mnogim stvarima nekoliko godina ispred Srbije, ali su metodi isti, to je nešto što ceo region spaja“, kaže on.

On smatra da se dešava „bujanje inicijativa“.

„Postoji mnogo tema, bujanje građanskih inicijativa, ali fali objedinjujuća politička artikulacija toga. Mislim da ih jeste mogće ujediniti, pokušaj Građanskog fronta je korak ka tome“, kaže on.

Ističe da postoji „dosta veliko zamagljenje“ oko toga šta su zapravo problemi građana i građanki.