Lađari pozvali Ministarstvo na dijalog o bezbednosti reka

Vesti 13. jun 201917:28 > 18:01
Shutterstock/ilustracija

Udruženje profesionalnih lađara Srbije (UPLS) je, reagujući na današnji demanti Ministarstva saobraćaja, građevine infrastrukture povodom njihovog upozorenja o nebezbednoj plovidbi Dunavom i Savom, pozvalo to Ministarstvo da pokrenu dijalog o tim temama.

Lađari su, u otvorenom pismu, pozvali da se u dijalog uključe i predstavnici policije, carine i drugih zainteresovanih strana, kako bi se na ukazane nedostatke funkcionisanja sistema pozitivno odgovorilo u najkraćem roku.

POVEZANE VESTI

 Sve tvrdnje koje smo do sada naveli su lako proverljive i dokazive. Niko od profesionalnih lađara, a u udruženju je gotovo polovina svih zaposlenih u brodarstvu u Srbiji, ne želi posebnu medijsku pažnju, niti da se primedbe na račun primećenih propusta u funkcionisanja sistema koriste za politička potkusurivanja, ističe UPLS.

Oni navode da kao profesionalci, sa bogatim iskustvom, žele samo da doprinesu poboljšanju bezbednosti na vodnim putevima Srbije, kako bi sačuvali živote i zdravlje ljudi i kako ne bi bila ugrožena privreda i infrastruktura zbog nemarnosti pojedinaca.

U otvorenom pismu naglašava se da UPLS svake godine na početku sezone upozorava na bezbedonosne nedostatke, a sada su, na žalost, dospeli u žižu interesovanja medija zbog tragičnog događaja iz Budimpešte.

„Mi ne želimo da osuđujemo ikog niti da upiremo prstom i tražimo krivce. Mi ukazujemo na probleme i kao stručna javnost upozoravamo državne organe i građane na potencijalne opasnosti“, konstatuje to udruženje, objašnjavajući da je dijalog potreban i kako bi se prekinula zloupotreba njihovih saopštenja i prepucavanja po medijima.

Predstavnici UPLS su, u razgovoru za FoNet u sredu, konkretno ukazali na razne propuste koji ugrožavaju bezbednost plovidbe rekama u Srbiji, a resorno ministartsvo je danas njihove tvrdnje okarakterisalo kao netačne i paušalne, koje „nepotrebno uzbunjuju javnost“.