Osmaci protestovali, traže poništenje završnog ispita i ostavku Šarčevića

N1

Osmaci nekoliko beogradskih škola protestovali su ispred Ministarstva prosvete zahtevajući da se poništi završni ispit i da se u srednje škole upišu prema svom uspehu. Nakon protestne šetnje preko Slavije i Resavske ulice, pozvali su na novi protest u sredu u 13 sati.

POVEZANE VESTI

Predstavnici malih maturanata dogovorili su se tokom današnjeg protesta povodom odlaganja testa iz matematike da će u sredu doći u škole, ali da neće izlaziti na ispit i pozvali svoje roditelje i članove porodica da im se pridruže i podrže ih u protestu i zahtevima da se poništi maturski ispit.

Đaci su ispred Ministarstva prosvete uzvikivali „Nećemo prijemni“, „Ostavka, ostavka“ i nosili transparente sa natpisima „Kradete nam budućnost“ i „Poništite završni ispit“, zahtevajući da se poništi mala matura zbog toga što su u javnost procureli zadaci iz matematike i razreši ministar prosvete Mladen Šarčević.

Delegacija roditelja učenika koji su protestovali, ušli su prethodno u zgradu Ministarstva ali im je obezbeđenje saopštilo da u zgradi nema nikoga ko bi mogao da razgovara s njima.

Delegaciji koju je činilo nekoliko roditelja, obezbeđenje je reklo da je ministar Mladen Šarčević na službenom putu i da u zgradi nema nikoga ko bi mogao da ih primi i sa njima razgovara o njihovim zahtevima.

Roditelji su novinarima su rekli da razmišljaju o bojkotu odloženih testova učenika osmog razreda osnovne škole ukoliko ih niko ne bude primio na sastanak.

Oni su naveli da će se u tom slučaju na dan ispita doći sa svojom decom u škole, da će ući u učionice i bojkotovati test. Po njihovoj oceni, ministar nije smeo da ode iz zemlje na dan polaganja završnog osnovnoškolskog ispita.

Nekoliko stotina osmaka protest je počelo ispred Ministarstva prosvete, ali kako im se niko nije obratio,  ispred ministarstva seli su na put i blokirali ulicu uzvijukući „nećemo prijemni“ i blokirajući jednu traku Nemanjine ulice za saobraćaj.

Pošto su prošetali do Slavije i Resavske ulice gde su takođe blokirali saobraćaj, nastavili su protrst ispred Ministarstva, a na kraju pozvali na novi skup sutra u 13 sati.

Učenici zahtevaju da se i ove, kao i 2013. godine, test poništi i da im se omogući da se u srednje škole upišu u skladu sa uspehom u osnovnoj školi.

N1

MUP: Osmaci gađali policajce jajima  

Direktor policije Vladimir Rebić saopštio je da su učenici osmih razreda okupljeni ispred Ministarstva prosvete gađali pripadnike policije jajima tokom protesta zbog odlaganja testa iz matematike. Rebić je osudio napad na policijske službenike.

„Nedopustivo je da bilo ko sebi daje za pravo da napada, vređa ili gađa jajima policijske službenike. Ljudi koji imaju možda i najteži posao u Srbiji i brinu o bezbednosti svih građana, nisu zaslužili da budu glineni golubovi i da ih bilo ko ponižava na ovaj način“, rekao je direktor Rebić.

On je pozvao okupljene ispred zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici u Beogradu da se uzdrže od bilo kakvog nasilja i da prestanu sa napadima na policijske službenike.

Protest učenika osmih razreda osnovnih škola održan je ispred Ministarstva prosvete Srbije u Beogradu. Kako prenosi agencija Beta, okupljeni osmaci razišli su se pošto su pokupili su flašice vode i pakovanja hrane ostala tokom protesta.

Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita za učenike osmih razreda odložen je ranije danas preventivno jer su se na društvenim mrežama pojavili testovi pisani rukom.

Ministar prosvete Mladen Šarčević za Novosti potvrđuje da je test „provaljen“ i to da se to dogodilo u nekoj školi i najavio da će biti smena.