Zavod seču na Košutnjaku pravda dokumentom, Srbijašume – to nije saglasnost

Vesti 20. jun 201918:44 > 19:19
Izvor: N1

Posle drveća u parku "Borići" na Petlovom brdu, i onih posečenih zbog izgradnje gondole, na red su došla stabla u Košutnjaku. Tamo već dva dana na zemlju padaju borovi zbog izgradnje sportske dvorane. Investitor je Zavod za sport Republike Srbije, a 12 miliona evra za halu izdvojila je Vlada iz budžeta.

Scene posečenih borova koji su se prvi našli na udaru testere iznenadile su komšiluk u Košutnjaku.

– Nismo mogli da verujemo svojim očima da se desio ovakav zločin!

– Ja sam se vrlo razočarala, razbesnela, zato što živim na pet minuta odavde!

– I zabrinula sam se i za Košutnjak i za celo naše naselje!

– Nas je uhvatila stvarno velika tuga!

POVEZANE VESTI

Što je za ekološki svesne žal, za sportiste biće sreća. Jer, na ovom mestu umesto hrastova, javora, lipa, borova i kestenova 2021. nići će dvorana za džudo, tekvondo, karate, streljaštvo i sportsko penjanje.

„Neko je privatizovao najlepši deo Košutnjaka i sada gradi nešto što je za jednu malu grupu ljudi“, ističe Dejan Jovanović, nezavisni odbornik opštine Rakovica.

„Prosto, suviše malo podataka imam da bih rekla da odobravam taj projekat“, kaže meštanka Aleksandra Nikolić.

Da razjasni Beograđanima seču i projekat priliku je imao prvi čovek Zavoda za sport Republike Srbije – ustanove koja je investitor sportske dvorane. No, rekao je Goran Bojović da je u gužvi, da je seča po propisima i televiziji N1 poslao dokument u kojem piše da je inženjer Srbijašuma označio stabla koja idu pod testeru.

To nije saglasnost za seču – pravdaju se u javnom preduzeću Srbijašume, već samo tehnička dokumentacija koju su izradili na zahtev zavoda.

„To je uobičajena priča! Pranje odgovornosti, mi nismo nadležni, samo tetki lek da odnesem“, kaže Jovanović.

I dok stabla padaju, nekolicina negoduje, radnici krče temelj punom parom.

„Nema ništa ljudi od društvenih mreža! Znači, hajde da branimo taj Košutnjak! Hiljadu lajkova, dve hiljade lajkova na društvenim mrežama ne znači ništa! Treba da se pojavite svi vi hiljade komentara protiv ovoga, a nema vas nigde“, poziva sugrađane Vesna Bošković.

Koliko će tačno stabala stradati na Košutnjaku ne zna se. Meštani kažu – za sada je istesterisano 60.