"Sedativ" iz Ministarstva prosvete: E-matura za dve godine, neće biti krađe

Vesti 21. jun 201919:26 > 19:39
N1

Dugo očekivana digitalizacija male mature u Srbiji mogla bi da postane stvarnost do 2021. To će, kažu premijerka i ministar prosvete, sprečiti, između ostalog, i krađe testova. Sa druge strane, deo stručne javnosti ne nada se previše jer se, objašnjavaju, najave često koriste kao sedativ do nekog narednog problema.

Ovaj prizor trebalo bi za dve godine da ode u istoriju. Tada će prema najavi nadležnih mala matura doživeti digitalizaciju, a 2000 ruku, kako kaže ministar prosvete, zameniće softver, testiran tokom Međunarodnog programa procene učeničkih postignuća.

POVEZANE VESTI

„Znači, to je jedan model koji se tek skorije primenjuje i u razvijenim evropskim zemljama i mi smo za to spremni, znači, to smo već pilot radili kroz PISU“, kaže ministar Mladen Šarčević.

Premijerka Srbije kaže da joj je žao što novi metod nije uveden ove godine, ali je uverena da će dugo najavljivana modernizacija svesti na minimum mogućnost propusta, poput onih od pre nekoliko dana.

„I svakako, sve što je elektronski vi imate mnogo, mnogo bolji uvid u to šta se dešava, mnogo bolju kontrolu i mnogo veću transparentnost“, navodi Ana Brnabić, predsednica Vlade.

Sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“ ne deli optimizam sa ministrom i premijerkom. Objašnjavaju da ne očekuju mnogo jer su, kažu, nadležni već dugo u raskoraku između želja i obećanja, na jednoj, i sposobnosti njihove realizacije na drugoj strani.

„Digitalizacija koja bi mogla učiniti sistem male mature funkcionalnim, efikasnim i kvalitetnim ne bi trebalo da bude  poverena i stavljena u ruke onim ljudima koji su se do sada već pokazali kao nedovoljno sposobni da realizuju jedan takav projekat“, kaže Vesna Vojvodić iz Sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“.

Vojvodić smatra da uvođenje novih alata ne znači automatski i da propusta poput „curenja“ testova neće biti.

„Ja strepim da se nešto tako dogodi u budućnosti, odnosno da će sistem da bude ranjiv s obzirom na činjenicu da je i sada najavljivano, kako je za proces male mature nemoguće da bilo šta krene po zlu“, dodaje Vojvodić.

Prema rečima ministra Šarčevića treneri koji će raditi sa nastavnicima već su prošli obuku. Najavljuje da će tokom ovog i narednog leta učionice biti dodatno opremljene kompjuterima, što će omogućiti da i matura u Srbiji dobije predznak „e“.