Tadić: Razvejati sve sumnje ko je kriv za pad helikoptera

Tanjug/Dragan Stanković

Vlada mora odmah da razveje sve sumnje o tome ko je kriv za helikoptersku nesreću, smatra lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić i ističe da izvršna vlast ne može svako pitanje da doživljava kao napad na sebe.

Tadić je na stranačkoj konferenciji za novinare ocenio da istraga, ako je potrebna još jedna, mora da otkloni sve sumnje.

Ne može se krivica svaliti na pilote, jer je očito da je istraga pokazala da je u sistemu vojnog komandovanja, ali i kod civilnih lica, došlo do propusta, rekao je Tadić napominjući da naročito treba imati u vidu da država ima obavezu prema porodicama poginulih i da je javnost Srbije uznemirena.

Lider SDS je napomenuo da mu je, dok je bio predsednik države, iz sigurnosnih razloga bilo onemogućeno da leti u otežanim vremenskim uslovima ili noću.

Sada je pitanje zašto je ovaj let izveden u otežanim uslovima i zašto nije bio kraći, rekao je Tadić i dodao da su se vremenske prilike mogle predvideti.

SDS neće u vladu posle rekonstrukcije

Tadić je izjavio i da Srbiji nije potrebna atmosfera mitinga i kontramitinga, jer državu vraća u devedesete, kao i da ta stranka neće ući u vladu posle eventualne rekonstrukcije.

SDS će, najavio je Tadić, za razliku od dela opozicije na godišnjicu rada aktuelne vlade 27. aprila u 12 gradova u Srbiji organizovati akciju „12 meseci, 12 propuštenih šansi“, tokom koje će građanima biti predstavljen program za rešavanje ključnih problema u Srbiji, sa primerima gde vlada greši i šta bi trebalo da se uradi.

Navodeći da SDS ne učestvuje ni u republičkoj ni u pokrajinskoj vladi, jer ne vidi svrhu u tome, Tadić navodi da ne vidi ni mogućnost da stranka uđe u vladu posle eventualne rekonstrukcije.

„Želimo da učestvujemo u svim političkim procesima i vlastima ako vidimo mogućnost delotvorne politike, ako možemo da poboljšamo život građana, ali ne vidimo takve mogućnosti ni u republičkoj ni u pokrajinskoj vladi“, poručio je bivši predsednik Srbije.