Pripadnici JSO pravosnažno oslobođeni za pobunu 2001.

Vesti 24. jun 201917:14 > 17:17
REUTERS/Goran Tomašević

Apelacioni sud pravosnažno je oslobodio sedmoricu pripadnika nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) optuženih za pobunu u 2001. godini. Sud je tako potvrdio prvostepenu presudu Specijalnog suda, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Presudom od 14. juna odbijena je kao neosnovana žalba tužioca za organizovani kriminal i potvrđena prvostepena presuda Specijalnog suda, navodi se u odluci.

Prema odluci Apelacionog suda, nasuprot žalbenim navodima, prvostepeni sud je pravilno postupio kada je okrivljene oslobodio od optužbe da su izvršili krivično delo oružana pobuna s obzirom na to da izvedenim dokazima u toku ovog krivičnog postupka nije utvrđeno da su okrivljeni učinili ovo krivično delo.

Do ovakvog zaključka prvostepeni sud je došao „pravilnom ocenom izvedenih dokaza, cenjenih kako pojedinačno, tako i u njihovoj međusobnoj povezanosti, te je u sklopu odbrane okrivljenih, dao za svoje činjenično-pravne zaključke dovoljne, jasne i argumentovane razloge, koje u svemu kao pravilne prihvata i Apelacioni sud, navodi se na sajtu Apelacionog suda.

Specijalni sud u Beogradu je u julu prošle godine sedmoricu pripadnika bivše JSO oslobodio optužbi da su 2001. godine izveli oružanu pobunu, a potom se Tužilaštvo za organizovani kriminal žalilo na presudu.

Optužbi su oslobođeni nekadašnji komandanti JSO Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, kao i pripadnici jedinice Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Veselin Lečić, Dragiša Rodić i Vladimir Potić.

Tokom suđenja optuženi su tvrdili da je reč o protestu, a ne o pobuni.

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je u julu 2018. godine bivše pripadnike JSO optužbi za organizovanje oružanje pobune 2001. godine. Suđenje je počelo 2012. godine, a pobuna JSO je označavana kao uvod u ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Po optužnici tužilaštva od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO je otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i tadašnjeg premijera Đindjića, da prekine pobunu.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ako se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.