Vučić o leks specijalisu: Beograd na vodi je nešto najlepše

Vesti 07. apr 201511:53 > 15:39
Tanjug/Marko Đoković

Skupština Srbije raspravlja o leks specijalisu kojim se reguliše eksproprijacija i izdavanje građevinskih dozvola neophodnih za realizaciju Beograda na vodi. Nisam očekivao tako veliki otpor ovom projektu, rekao je premijer Vučić.

Parlament je, nakon polučasovne pauze, nastavila zasedanje izlaganjem premijera Vučića koji je svoje obrazlaganje o potrebi izgradnje projekta Beograd na vodi započeo istorijatom razvoja Savskog amfiteatra, od knjaza Miloša i knjaza Mihajla do danas, posebno istakavši da je u 20. veku razvoj tog dela grada Beogradu doneo bolju povezanost sa Evropom.

Beograd je u poslednjih 70 godina imao nekoliko velikih projekata silaska na reku, međutim ništa od toga nije urađeno, rekao je Vučić i istakao da nije očekivao tako veliki otpor projektu Beograd na vodi, koji, kako kaže, predstavlja napredak, modernizaciju i nešto najlepše.

On je poručio da će taj projekat biti realizovan i doneće otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast.

Vučić je rekao da u izradu projekta i rad na Beogradu na vodi treba uključiti što više srpskih kompanija i istaknutih arhitekata, urbanista, kao i da materijali za izgradnju treba uzimati iz Srbije, na primer čelik iz smederevske železare.

On je najavio i da će gradonačelnik Beograda Siniša Mali sutra pozvati na sastanak sve predstavnike Akademije arhitekata Srbije, na razgovor o projektu Beograd na vodi i njihovim kritikama. Treba videti šta još zajednički može da uradi Grad i struka, rekao je Vučić.

Premijer je rekao da će realizacijom Beograda na vodi dobiti država i narod, a novac se neće slivati u, kako je naveo, „tajkunske džepove“.

Došlo do zabune o rokovima izgradnje

Vučić je izjavio da je pitanje da li će ceo projekat biti završen i za 15 godina, ali je istakao da će prestonica već za tri ili četiri godine imati mnogo lepše lice.

On je rekao da je početak izgradnje dve stambene kule planiran na leto ove godine, a da će se paralelno raditi na projektima Kule Beograd, tržnog centra i hotela, za koje se projekti očekuju u maju 2016, a izgradnja na leto te godine.

Premijer je rekao da je ranije dolazilo do zabune o rokovima izgradnje projekta, s obzirom da je on govorio da će biti završen za četiri, a gradonačelnik Beograda Siniša Mali za deset godina. „Nisu pažljivo slušali, ja sam govorio o prvoj fazi, a gradonačelnik o projektu“, rekao je Vučić.

On je objasnio da će na 177 hektara u Savskom amfiteatru biti izgrađeno više od milion kvadratnih metara stambenog prostora, 750.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, dve osnovne škole, tri vrtića, pet kompleksa kulture, 245.000 kvadratnih metara javnih zelenih parkovskih povrišina i 500.000 kvadratnih metara saobraćajnica.

Vučić je poručio da je najvažnije da je za projekat Beograd na vodi obezbeđen novac, naglasivši da za Srbiju ne postoji nikakav rizik.

„U bilo kojem trenutnku da se nešto dogodi, mi ništa nismo izgubili jer rizka nema. Samo smo očistili prostor“, rekao je on.

Raseljeno 90 porodica iz Savskog amfiteatra

Na prostoru gde treba da se gradi projekat Beograd na vodi, za proteklih godinu dana je na površini od 40 hektara uklonjeno 179 od ukupno 246 objekata, a za raseljavanje 86 porodica izdvojeno je 51 milion dinara, izjavio je Vučić.

Sredstva za uklanjanje tih objekata u prvoj fazi gradnje, obezbedio je Grad Beograd u iznosu od 130 miliona dinara.

Sa 86 porodica je potpisan ugovor o raseljavanju, četiri porodice su samostalno napustile i iselile područje Savskog amfiteatra, što je ukupno 90 porodica koje su napustile tu lokacija i očkuje se da će se sa još 10 porodica biti potpisan ugovor o raseljenju, naveo je Vučić.

Raseljeni su, kako je rekao, za svoje stanove dobili ukupno 51 milion dinara.

Premijer je podsetio na član 58. Ustava Srbije, koji dozvoljava oduzimanje svojine zato što to predstavlja javni interes, uz naknadu po tržišnim uslovima i dodao da zakon dozvoljava žalbu građana na takvu odluku, pa čak i žalbu Ustavnom sudu.

Savamali će biti vraćen stari sjaj

Premijer je rekao da su na prostoru na kojem je predviđena realizacija Beograda na vodi pronađene “52 olupine i gomila đubreta od kojih ne mogu da se vide patke i ništa živo u blizini.”

„Realizacijom projekta ‘Beograd na vodi’ obnoviće se fasade zgrada u Savamali, spomenici kulture će dobiti izgled s početka 20. veka, a još lepši sjaj dobiće i hotel Bristol i zgrada železničke stanice“, rekao je Vučić.

On je dodao i da će zgradi pošte u Savskoj ulici biti vraćena fasada koja je, kako je rekao, imala najlepšu fasadu u Beogradu.

„Skinućemo tu fasadu, restaurisati i prikazati Beograd u najlepšem svetlu“, poručio je Vučić i istakao da će te zgrade pripadati gradu i državi Srbiji 100 odsto.

On je dodao i da će železnička stanica Prokop biti završena u januaru 2016. godine.

Vučič je rekao da će zbog Beograda na vodi, u Srbiju za dve godine dolaziti dvostruko više turista iz zapadne Evrope, ali je cilj da njihov broj bude deset puta veći od sadašnjeg.

Protivili su se i Ajfelovom tornju, Gazeli…

Premijer je naveo i da je izgradnja velikih projekata u istoriji uvek bila suočena s preprekama i onima koji su se toj izgradnji protivili.

Premijer je uporedio otpore na koje nailazi Beograd na vodi sa otporom na koje su nailazili investitori prilikom izgradnje Ajfelovog tornja i kule od stakla u Londonu, koji donose milione evra prihoda gradovima u kojima su napravljene.

Vučić je rekao da je bilo i otpora izgradnji Palate Albanija u Beogradu, uvođenju javnog osvetljenja, i podsetio da je bilo protesta i prilikom izgradnje mosta Gazela i usvajanja leks specijalisa za taj projekat.

On, međutim, očekuje da će nakon današnje rasprave parlament, kako je rekao, doneti najbolje zaključke u interesu Srbije i svih njenih građana.

Vučić je rekao da je ideja o spuštanju Beograda na reke bila zastupljena u izbornoj kampanji Srpske napredne stranke, ali je istakao da ta ideja postoji još od 50-ih godina prošlog veka, a obnovljena je u vreme kada je gradonačelnik Beograda bio Dragan Đilas, kojem je, kako je rekao, “na tome veoma zahvalan“.

Radovi počinju za četiri meseca

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će za četiri meseca biti stvoreni uslovi za početak radova na projektu „Beograd na vodi“.

„Mi očekujemo da odmah nakon usvajanja leks specijalisa, krene proces eksproprijacije na zemljištu koje nije u vlasništvu Republike Srbije što traje tri do četiri meseca, nakon čega će se stvoriti uslovi za izdavanje građevinske dozvole i za početak prvih radova na tom području“, kazao je Mali u Skupštini Srbije.

On je izrazio zadovoljstvo što su, kako je naveo, poslanici uvideli ekonomski značaj projekta Beograd na vodi, koji se ogleda u pokretanju rasta BDP-a i zapošljavanju domaće radne snage.

Biće investirano po milijardu evra godišnje

Tanjug/Marko Đoković

Ministarka građevine Zorana Mihajlović izjavila je u parlamentu, da će u projekat Beograd na vodi, u narednih pet do šest godina, biti investirano po milijardu evra godišnje i najavila da će na kraju izgradnje tog i drugih projekata ukupno učešće građevinskog sektora u BDP-u Srbije iznositi 2,4 odsto godišnje.

„Postojeće investicije u infrastrukturu u Srbiji danas iznose gotovo četiri milijarde evra i to kada govorimo o putnoj, železničkoj i svakoj drugoj infrastrukturi“, navela je ona.

Projekti poput Beograda na vodi, kako je navela, treba da pomognu da se pokrenu saobraćaj, infrastruktura, energetika, građevinatrstvo, te da se dostigne krajnji i najvažniji cilj, a to je da se u Srbiji živi bolje.

Vujović: Prilika da pokažemo da poštujemo zakone

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je da projekat Beograd na vodi treba da podigne Srbiju u drugu orbitu kada je reč o poslovnom i stambenom prostoru.

On je rekao da nije u pitanju investicija od 3,5 miljardi evra, ni 13.000 ljudi koji će tu biti zaposleni, već i pre svega da se naše firme kvalifikuju na domaćim i međunarodnim tenderima, da redefinišu svoju sposobnosti i mogućnosti da bi mogli da se vrate na ona tržišta gde smo bili suvereni proizvođači, a danas smo jedva prisutni.

“Prelomna tačka ove investicije je 10 odsto našeg BDP-a, što retko koja zemlja ima. Ovo je ogromna šansa da otvorimo jedan motor razvoja koji godinama nismo koristili“, rekao je Vujović.

Vujović je objasnio da se Leks specijalisom zapravo menjaju tri zakona – o eksprorpijaciji, o planiranju i izgradnji i o opštem upravnom postupku. „Menjamo ih zato što je ovaj projekta izazov u nekoliko dimenzija, a jedna dimenzija je vreme koje je propušteno. Osećam ličnu obavezu da ovo prevedemo sa reči u dela. Vreme je da te stvari uradimo. Mnogo smo obećavali, sada je vreme za sprovođenje“, kazao je ministar.

Ovo je, dodao je prilika, da srpska administracija i država pokaže da može da sprovodi zakone i da bude partner investitorima. Moramo da u tržišnoj privredi načumo gde je granica privatnog i javnog interesa. Zalagaću se da se privatni inters poštuje do kraja, ali ne na štetu javnog interesa“, kazao je Vujović i dodao da je vreme da se reši pitanje jedne disfunkcionalne zone u centru grada o kojoj se razgovara najmanje sto poslednjih godina.

DS: Zbog ovoga će pravosuđe imati pune ruke posla

FoNet/Božidar Petrović

Predstavnici opozicionih stranaka u republičkom parlamentu kritikovali su danas predloženi zakon o Beogradu na vodi, smatrajući ga neustavnim, jer javni interes pretvara u privatni.

Demokrata Balša Božović poručuje da iz izlaganja premijera Vučića nije jasno kako se jedan investitor stavlja u povlašćeni položaj, dok svi ostali moraju da poštuju sve zakone koji važe u Srbiji.

„Suština je što vlada na skupštinu prebacuje odgovornost zato što ima ideju da nečiji privatni interes nazove javnim. Niko ne može da se sakrije iza većine“, naveo je Božović u parlamentu.

On kaže i da će „jednog dana pravosudni organi imati pune ruke posla kada je u pitanju ovaj projekat“, za koga ocenjuje da je „otimanje onima koji su dodatno osiromašili sa ekonomskom politikom vlade“.

Božović je naveo i da će 3,5 milijarde, koliko je vredan projekat Beograd na vodi, platiti građani, a izračunao je da će svaki zaposleni koji plaća porez platiti direktno investitoru 2.055 evra.

SDS: Javna svojina se daje privatnom licu

Šef poslanika SDS-a Marko Đurišić rekao je da ta stranka neće podržati predloženi zakon, a glavna njihova kritika je da se oduzima javna svojina kako bi se dala privatnom licu.

„Smatramo da je to protivustavno i da nije u duhu evropskih vrednosti“, rekao je Đurišić i naveo da je za tu stranku problematično i što niko nije saopštio kolika su ulaganja grada Beograda i Vlade Srbije, a kolika je planirana dobit.

„Stručna javnost je sve rekla, ali problem je što nemamo odgovor sa druge strane, ko je idejni tvorac, na kojim parametrima je projekat nastao. Očekivali smo da će premijer dati odgovre na ta pitanja, nismo ih dobili i zato ne možemo da ga podržimo“, kazao je Đurišić.

Živković: Gde je tu javni interes?

FoNet/Božidar Petrović

Lider Nove stranke Zoran živković smatra da je poseban zakon o Beogradu na vodi protivustavan i da javni interes ne može biti u privatnom vlasništvu.

„Zakon se bavi eksproprijacijom, odnosno da se privatna imovina zbog toga što je na njoj potrebno utvrditi javni interes pretvori u imovinu koja će postati državna. Kako nekom možete da oduzmete privatnu imovinu, da to prodate privatnicima, gde je tu javni interes“, upitao je Živković.

Skup podrške projektu

Tanjug/Zoran Žestić

Ispred Doma Narodne skupštine okupilo se nekoliko desetina građana koji su došli, kako su naveli, da podrža projekat Beograd na vodi.

Okupljeni građani nose transparente „Pajtiću to su našu novci“, „Živkoviću ne terej investitore“, „Borko nosi Pradu“, „Beograd u srcu“, „Vučiću uhapsi ih“ i „Pošteno sam uredio svoj pašnjak na Vračaru“.